Op de vraag of we in de toekomst nog meer van hem kunnen verwachten, antwoordt hij volmondig ja. Zijn plan is om na de middelbare school kunst te studeren en hoopt ooit een succesvol kunstenaar te worden. Zijn grote droom is dit weekend een stapje dichterbij gekomen, de zeventienjarige Max van Craen sleepte dit weekend met zijn creatieve collage de Zilveren Kei in de wacht.

“Ik had echt niet verwacht dat ik zou winnen. Ik ben er heel erg blij mee,” vertelt de jonge kunstenaar enthousiast over zijn prijs. “Maar ik ben vooral heel trots op mezelf.” Zijn kunstdocent stelde aan hem voor om mee te doen aan de competitie. “Ik ben er meteen mee aan de slag gegaan. Meedoen aan deze competitie leek me een goede ervaring.”

De Zilveren Kei is een jaarlijkse kunstwedstrijd in de regio Gooi- en Vechtstreken waaraan jeugd van 14 t/m 18 jaar kan deelnemen. De wedstrijd is bedoeld om jong talent podium te geven voor beeldende kunst. Dit jaar was het thema van de Zilveren Kei “in of buiten mij.” “De jury vond dat ik het thema goed heb overgebracht in mijn kunstwerk. Ze waren vooral erg enthousiast over het contrast in kleur en materiaal. Ik heb met verschillende materialen geprobeerd om tegenstelling en conflict te creëren, zodat het schilderij een iets oproept zowel binnen als buiten degene die ernaar kijkt.

Naast beeldende kunst houdt Max zich bezig met andere creatieve dingen. “Ik skateboard heel graag, het liefst zo vaak mogelijk. Bijna overal waar ik heenga, breng ik mijn camera met me mee. Inspiratie krijg ik door kunstwerken van andere kunstenaars, maar vooral uit het dagelijks leven. Dat is dan ook waar ik graag foto’s van maak. Ik schiet plaatjes van objecten uit het dagelijks leven, dingen die je iedere dag ziet en eigenlijk helemaal niet zo bijzonder zijn. Met behulp van de camera probeer ik mensen er een andere kijk op te geven.” Hij vindt het lastig om dit proces uit te leggen, hij zoekt naar woorden om zijn fototechniek te beschrijven. “Een soort van iets normaals absurd proberen te maken en het absurde normaal.”

“Ik zit nu nog op de middelbare school. Hopelijk kan ik dit jaar mijn eindexamen halen. Ik ben al volop aan het kijken naar kunst vervolgopleidingen die bij mij passen. Kunstwerken maak ik nu voor mijzelf of voor schoolopdrachten, maar ik zou het heel tof vinden als in de toekomst mijn werken verkocht en tentoongesteld kunnen worden.”