HILVERSUM – Ouders bellen massaal naar de GGD om hun kinderen te laten vaccineren tegen meningokokken. Na het overlijden van een 17-jarige Hilversummer staat de gemeente op zijn kop. Vaccineren is tevens niet zo eenvoudig, er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid van het vaccin beschikbaar.

“We krijgen op dit moment teveel telefoontjes binnen van bezorgde ouders”, vertelde Joke, medewerkster bij GGD ’t Gooi en Vechtstreek. Slechts een enkeling van deze ouders krijgt ook waar hij voor belt, het vaccin. De rest van de ouders krijgt te horen dat er geen reden is om hun kinderen vervroegd te laten vaccineren. Dat vertelt Jacqueline Sleven, arts infectieziekten bij GGD ’t Gooi en Vechtstreek, in een interview met de Gooi- en Eemlander. Waarom de GGD niet iedereen die erom vraagt vaccineert? Dat komt doordat er maar een beperkte hoeveelheid van het vaccin beschikbaar is.

“Het is onmogelijk om alle kinderen, jongeren en ouderen te vaccineren” schrijft GGD ’t Gooi en Vechtstreek op haar site. Het vaccinatieprogramma voor peuters van 14 maanden is al van start gegaan. Vanaf oktober krijgen 14-jarigen een oproep en in 2019 komt er een inhaalcampagne voor jongeren geboren tussen de 1 januari 2001 en de 1 mei 2004. De leeftijdsgroepen die gevaccineerd worden zijn het meest kwetsbaar, zo zegt het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu. Volgens de GGD zijn de veertienjarige één van de groepen met de hoogste kans om besmet te raken met de bacterie, ook al worden zij er zelf niet vaak ziek door, zij helpen wel mee met het verspreiden van een dodelijke bacterie.

In 2015 waren er nog geen doden door de meningokok en slechts enkele ziektegevallen, dat is dit jaar wel anders. Er zijn inmiddels 78 mensen ernstig ziek geworden na besmet te zijn geraakt met de meningokok en maar liefst 18 van deze mensen zijn overleden. Alarmerende cijfers, zo vindt ook Hilversum. GGD ’t Gooi en Vechtstreek heeft het er maar druk mee.

De meningokok is een bacterie die in de neusholte van gezonde mensen leeft. De bacterie is besmettelijk en wordt overgedragen van mens op mens. De bacterie wordt overgedragen via kleine druppels door de lucht. Niezen, hoesten en zoenen verhoogt de kans dat een besmet persoon de meningokok overdraagt aan een gezond persoon. De bacterie wordt pas gevaarlijk op het moment dat hij in de bloedbaan terechtkomt.