Na de start twee jaar geleden, valt er elke laatste donderdag van de maand weer te genieten van een nieuwe editie van Music around the Fireplace bij de Smederij in Hilversum. Verschillende singer-songwriters kunnen hun talent hier laten horen, volledig akoestisch en onversterkt, aan een publiek van ongeveer vijftig man. 30 november was er een intiemere versie van Music around the Fireplace in het kader van de feestdagen.

Bij binnenkomst in de Smederij in Hilversum, een knusse en gemoedelijke espressobar aan de Mussenweg, voelt de sfeer als een “warme jas”. Er wordt gepraat, gelachen, en bezoekers en artiesten bestellen aan de lopende band hapjes en drankjes aan de bar. Op enkele tafels staan bakjes gevuld met pepernoten, schuimpjes en ander sinterklaassnoep. Ook branden geen felle lichten, alleen gedempte romantische verlichting en een brandende haard in een hoekje van de Smederij.

Deze keer is er een andere setting. Een intiemere setting, het publiek zit dichter op elkaar. Dit heeft de organisatie expres gedaan in het kader van de feestdagen. Ook hebben ze, in het kader van de winterse dagen, een speciaal biertje in de aanbieding: Kastanjebier. “Past goed bij de herfst en de kou buiten!”, zegt Timna Rauch, de presentatrice van de avond.

De artiesten verzamelen om het kleine haardje heen en leren elkaar beter kennen. Ze drinken kopjes thee en stemmen hun gitaren. Terwijl zij hiermee bezig zijn, stroomt de Smederij vol. Tot alle stoelen zijn gevuld, dan mag de eerste artiest het “podium” betreden. De jonge singer-songwriter uit Zeeuws-Vlaanderen, Anne van Damme, zingt als eerste. Ze loopt, samen met haar gitaar, richting het “podium”, een open plek voor de bar, en begint met een kleine intro over haar eerste liedje genaamd: “Summer”. “Ik heb er voor gekozen dit nummer als eerste te spelen omdat ik de zomer toch stiekem eigenlijk wel mis!”, zegt ze lachend. Iedereen lacht instemmend mee. Ze klikt de eerste snaren aan. Iedereen luistert aandachtig en is muisstil. De klanken van de gitaar en het gezang klinken door de Smederij. Na het laatste nummer is er een pauze van een kwartier en daarna treedt de tweede performer op, in dit geval “Oskamp”, een mannenduo bestaande uit Joost Oskamp en Ferry van der Groep. Ook wel “The Wham van Hilversum”, zoals de artiesten zelf grappen. Tot hun verbazing merken ze, zodra ze beginnen met hun eerste nummer “Doe Maar Rustig”, dat één van de twee mannen zijn gitaar niet heeft gestemd en hij doet dat alsnog in alle rust terwijl het publiek toekijkt. Het is een vrolijke en humoristische act die ze opvoeren en ze nemen de hele zaal mee in hun Nederlandstalige akoestische muziek.

De tweede pauze wordt ingezet. Het Kastanjebier vliegt over de toonbank. De bezoekers drinken het met veel enthousiasme. Het valt goed in de smaak en is daarom helaas al snel op.

Na Oskamp wordt Margot Merah geïntroduceerd om als derde artiest van de avond te spelen. Een singer-songwriter met veel toerervaring in Europa, Australië en de VS. Ze begint te vertellen over haar ervaringen en muziek en zet haar zang in. Bij het volgende nummer pakt ze pas haar gitaar erbij en bij het laatste nummer ook haar mondharmonica. Het laatste nummer is een nummer waarbij ze, voordat ze begint, vertelt dat iedereen bij het refrein mag meezingen. Het enige wat hier gezegd hoeft te worden is: “bittersweet”. “Ik heb uit ervaring meegemaakt dat als je vals zingt, het fijn is als je misschien het volume een beetje kan dempen. Maar zing vooral gezellig mee!”, zegt Merah lachend. Zodra het woord “bittersweet” voorbijkomt, zingt iedereen uit volle borst mee. Anne van Damme, die naast mij zit, zingt met een hogere toon mee zodat er een mooi tweestemmig geluid ontstaat. Het is een mooie afsluiting van haar optreden. En van een avond van verbinding tussen publiek en muzikanten, van warmte, bier en gezelligheid.