HILVERSUM - Pro Musica, het Bussumse koor met zo’n 60 actieve koorleden, opgericht in 1943 door Lex Karsemeijer viert een groot feest. Op zaterdag 17 november 2018 organiseert het koor zijn 75-jarig jubileum in het Muziekcentrum van de Omroep Hilversum. In een prachtig decor is er voor de pauze een muzikaal overzicht van 75 jaar Pro Musica. Na de pauze volgt er een stuk van dans en orkest, een uitvoering van het imposante koorwerk Sunrise Mass van de jonge Noorse componist Ola Gjeilo.

“Wij geven tijdens ons jubileum een muzikaal overzicht van de afgelopen 75 jaar en hebben beide genres gecombineerd. In de eerste helft zingt het koor een selectie uit muziek die wij in de afgelopen 75 jaar gezongen hebben met dirigenten. Daarnaast koppelen we dit ook aan de geschiedenis van Nederland in de wereld. Alle muziek die we zingen is gekoppeld aan historische gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog maar ook de Watersnoodramp en het huwelijk van koning Willem Alexander,” aldus voorzitter Hans van Breugel.

De uitvoering van het koorwerk Sunrise Mass van de jonge Noorse componist Ola Gjeilo zal onderdeel zijn van het tweede gedeelte. “In de tweede helft van het concert willen wij laten zien waar wij nu staan met ons koor door middel van eigentijdse muziek. Verder zal het voornamelijk gaan over de ontwikkeling van de mens. Dansers Fernando Oliveira & Fabiana Carchesio maakten, geïnspireerd door Sunrise Mass een speciale choreografie voor onze uitvoering met strijkorkest,” vertelt van Breugel.

In de eerste jaren na de oprichting is het koor een lange tijd een omroepkoor geweest en trad het veel op voor de radio en televisie. De oprichter was lange tijd zelf dirigent en heeft een belangrijke rol gespeeld in het koor. De doelstelling van het koor is het zingen van zowel lichte als klassieke muziek.

“Er zijn steeds meer koren die lichte muziek zingen maar juist de combinatie met de klassieke muziek zie je steeds minder. Onze programma’s bestaan doorgaans uit klassieke of lichte muziek. Voor ons jubileum hebben wij tien project zangers toegevoegd aan ons koor. Wij zullen met 60 zangers op het podium staan en hebben een orkest van twintig mensen. Hilversum is voor ons de ideale locatie. De zaal in het MCO is groot en biedt de mogelijkheid om een theatrale setting te creëren. De locatie geeft ons tevens ook de kans om ons concert akoestisch te spelen,” vertelt Van Breugel.

Het concert begint zaterdag om 20.15 uur in het Muziekcentrum van de Omroep aan de Heuvellaan 33.

Foto: Pro Musica 1959 archief.