Als ik de sportschool binnen loop in Hilversum op een van de eerste dagen van het net aangebroken nieuwe jaar, tref ik iets aan wat ik nog eerder gezien heb. Mensen staan in de rij voor de loopbanden en fietsen en alle andere apparaten zijn bezet. In de boekenwinkel staat een bordje ‘’uitverkocht’’ bij de dieetboeken. Bij het boodschappen doen zie ik winkelwagens bomvol met groenten, fruit en andere gezonde voeding. Het is weer het begin van het jaar, wat voor velen het perfecte moment is om te beginnen met hun goede voornemens.

Een schone lei voor het nieuwe jaar onder het motto ‘’new year, new me’’. Met deze mentaliteit stellen veel mensen hun nieuwe voornemens op. Ik kijk toe terwijl meerdere mensen om mij heen 2018 goed lijken te beginnen met allerlei verschillende voornemens. De een heeft als doel een gezondere lifestyle, bij de ander heeft het alles te maken met zaken op orde krijgen. Misschien wel een nieuwe taal leren, meer reizen, stoppen met roken. Ik heb al zoveel verschillende voornemens voor het nieuwe jaar voorbij horen komen. En gemotiveerd dat iedereen is. Ik heb bijna het gevoel dat ik nu al achterloop zonder goede voornemens.

De vraag die ik mij dan toch blijf afvragen is, waarom zou je wachten tot 1 januari om met goede voornemens te beginnen? Als ik zie hoe gemotiveerd sommige mensen deze eerste paar dagen van januari zijn, snap ik niet waarom ze er niet eerder mee begonnen zijn. Elke dag is een kans om te beginnen met nieuwe gewoontes, daar hoeft geen nieuw jaar voor aan te breken. Maar dat zal dan wel te maken hebben met de ‘’new year, new me’’ mentaliteit.