HILVERSUM – Limonade, schaakborden en spekjes, het staat allemaal klaar voor de kinderen van groep 7 en 8 van twee Hilversumse basisscholen. De kinderen zijn luid met elkaar in gesprek, het enthousiasme is aanstekelijk. Iedereen is er klaar voor, Nick Schilder van het zangduo Nick en Simon kan beginnen met voorlezen.

De zanger en ambassadeur van de Nederlandse Schaakbond (KNSB) komt de ruimte binnen en neemt plaats op de troon die op een verhoging in het midden van de ruimte staat. De kinderen zitten op bankjes voor deze verhoging en zodra Nick begint te praten wordt het muisstil. Joyce van der Meijden, auteur van het boek ‘Simon de Schaker – Akelige Arnold’, houdt het boek omhoog, ze heeft naast Nick op het podium plaatsgenomen. Er worden korte fragmenten uit het boek voorgelezen door Nick, die de aandacht van de kinderen goed weet vast te houden.

“Doordat Nick ambassadeur van de schaakbond is en mijn boek over schaken gaat is dat zo samengekomen”, vertelt Joyce van der Meijden enthousiast. Haar boek is gebaseerd op haar kinderen die ook graag schaken. De dochter van mevrouw van der Meijden, Iris, mag zodra het voorlezen voorbij is en de nodige handtekeningen zijn uitgedeeld, Nick Schilder een aantal vragen stellen en zelfs tegen hem schaken. Nick vertelt dat hij het boek zelf nog niet heeft gelezen en geeft een tip voor alle mensen die beter willen worden in schaken: “Speel tegen iemand die beter is dan jij en vraag dan na de tijd wat hij van je partij vond, zo kun je van je eigen fouten leren.”

“Ik kan al goed schaken, wij zijn van alle basisscholen Nederlands kampioen.” vertelt Thijmen, een leerling van de KinderCampus Hilversum. Hij gaat samen met een paar klasgenoten aan de ronde tafel zitten en doet zijn eerste zet. Dat schaken momenteel populair is onder de jeugd blijkt wel uit deze klassen, de leerlingen weten precies hoe het schaken werkt en houden het online nog best een tijdje uit tegen Nick Schilder, die zichzelf een goede schaker mag noemen.