HILVERSUM - MBO College Hilversum biedt vanaf september 2019 de nieuwe opleiding Zorgprofessional+ aan, in samenwerking met Vivium Zorggroep. Dit is een opleiding gericht op werken in de ouderenzorg waarbij de praktijk centraal staat. Studenten volgen het onderwijs niet vanuit de schoolbanken, maar leren van en met deskundigen op de werkvloer.

Corien Schaap, docent en loopbaanbegeleider bij MBO College Hilversum, en Anja Brugman, adviseur ‘Leren en Ontwikkelen’ bij Vivium Zorggroep, begeleiden de opleiding. “Eigenlijk kwam Vivium met de vraag om eens om de tafel te gaan zitten, omdat ze graag een opleiding voor zorgprofessionals wilde opzetten. De ouderenzorg komt mensen tekort en heeft meer handen aan het bed nodig, dus de opleiding moet zo aantrekkelijk mogelijk worden gemaakt”, vertelt Schaap.

Zorgprofessional+ is een niveau 3 opleiding. Schaap: “Het is een opleiding op maat. Met de student wordt besproken hoe de opleiding eruit moet gaan zien. De studenten denken mee over hoe de opleiding eruit moet gaan zien en bepalen zelf het tempo. Er wordt zo een leertraject samengesteld dat optimaal aansluit bij het kennen en kunnen van de student. Er zijn studenten die niet de hele dag op school kunnen zitten, zelfs niet voor één dag. Voor hen is deze opleiding heel erg geschikt. Zo zijn er ook mensen die moeilijk leren, maar wel in staat zijn om in de praktijk ervaring op te kunnen doen.”

Student kiest locatie
De opleiding begint met een oriëntatiefase waarin de studenten onder andere de verschillende locaties binnen Vivium Zorggroep leren kennen. Hierna kiest de student een locatie waar hij of zij de opleiding wil gaan volgen. Dit kan binnen de wijkzorg, zorg aan huis, zorg voor mensen met dementie of de geriatrische revalidatiezorg zijn. Het praktijkgedeelte vindt dus plaats binnen locaties van Vivium Zorggroep, maar wordt door MBO College Hilversum begeleid. Schaap: “Vanuit de opleiding wordt er een leercoach bij Vivium gedetacheerd, die op de locaties aanwezig is om de studenten te begeleiden. Ook kan het zijn dat docenten vanuit de afdeling Gezondheidszorg workshops gaan geven en wij leveren de docenten voor het algemeen vormend onderwijs.”

De speerpunten van het MBO College Hilversum zijn ‘levensecht leren’, ‘ik zie jou’ en ‘actief en actueel’. “Deze opleiding sluit hier goed op aan. Binnen de afdeling Gezondheidszorg van het MBO College Hilversum vinden wij het fijn om studenten zoveel mogelijk verschillende opleidingen aan te kunnen bieden”, vertelt Schaap.
Hoe lang de opleiding duurt is afhankelijk van de praktijkervaring en de eerder behaalde diploma’s van de student. De gemiddelde duur is drie jaar. Het plan is om met een maximum van veertig studenten te starten met de opleiding. Schaap: “Tot nu toe zijn er ongeveer 25 á 30 aanmeldingen binnengekomen. Na de start van de opleiding is het ook nog mogelijk om maandelijks in te stromen.”