Stichting Wooninitiatief Speciale jongeren Hilversum (WISjH), Dudok Wonen en Amerpoort openen in 2021 een nieuw appartementencomplex voor jongeren met een verstandelijke beperking. Dit appartementencomplex komt te staan in de toekomstige nieuwbouwwijk Nieuw-Zuid.

Door een ouderinitiatief is stichting WISjH tot stand gekomen. Het doel van de stichting is om kinderen met een verstandelijke beperking te begeleiden in het wonen en hiermee persoonlijke ontwikkeling en zelfstandigheid te stimuleren. “Wij zijn ouders van kinderen met een verstandelijke beperking, die nadenken over de toekomst van onze kinderen,” legt Mathijs Smit van de stichting uit, “wij zijn als ouders in contact gekomen met de woningbouwvereniging en de zorgleverancier. Zij hadden al een overeenkomst met elkaar om deze woningen te gaan realiseren. Het enige wat zij nodig hadden waren de jongeren die daar konden wonen. Zo zijn wij eigenlijk samengekomen.”

Het complex zal onderdeel vormen van de nieuwbouwwijk Nieuw-Zuid, waarvan de bouw begin dit jaar is gestart. In vijf fases worden er vijf nieuwe gebouwen gerealiseerd. WISjH vestigt zich in het vijfde en laatste gebouw. “Wij krijgen naar verwachting achttien appartementen,” vertelt Mathijs Smit, “dat betekent in de praktijk dat wij waarschijnlijk één of twee woonlagen in gebouw vijf krijgen. Dat gebouw wordt in principe in 2021 opgeleverd.” Uiteindelijk zullen er zestien kinderen in het complex gaan wonen. De overige ruimtes worden gemeenschappelijk. “Bijvoorbeeld een gemeenschappelijke woonkamer, of zelfs een gameroom.”

Het vinden van een geschikte woonruimte voor deze speciale doelgroep is uitdagend. Veel jongeren met een verstandelijke beperking blijven thuis wonen, of komen in een zorginstelling terecht. “Dat is allebei goed, maar bij grote zorginstellingen weet je van tevoren wat je krijgt. Terwijl je ziet dat veel ouders de behoefte hebben om zelf inbreng te hebben in de woningen van hun kinderen”, verklaart Mathijs Smit.

Omdat de appartementen in een nieuwe wijk komen, heeft de stichting de mogelijkheid om het complex aan te passen aan hun wensen. “Meestal moet je een gebouw nemen zoals het is. Wat fijn is voor ons is dat wij nog met de architect samen kunnen tekenen.”