Op 26 januari 2018 richtte Stichting Senia haar 22e boekenclub in Hilversum op. Het betreft een literaire boekenclub voor mensen die graag diepgaand willen spreken over boeken die ze lezen. Voor velen is niet alleen diepgang, maar ook het sociale contact een belangrijke reden om zich aan te sluiten bij een leesgroep.

Beatrijs Stuyt (71) is een van de leden van de nieuwe literaire boekenclub. Ze is gepensioneerd en heeft er behoefte aan om de boeken die ze leest op niveau te bespreken. Ook kunnen wat nieuwe sociale contacten geen kwaad, nu ze wat minder buiten de deur komt. “Ik ben denk ik een van de 100.000 mensen in Nederland die grootse plannen heeft om zelf ook eens wat te gaan schrijven. Bij het bespreken van boeken kun je leren begrijpen hoe een schrijver een verhaal in elkaar heeft gezet en hoe de karakters zich daarin ontwikkelen.” De club bestaat uit allemaal gepensioneerden met belangstelling voor literaire romans. “Gisteren waren er bij de kennismaking vier dames en één heer. Veel vrouwen, zoals je dat vaak ziet bij boekenclubs. Maar bij ons komen er nog drie heren bij, die waren er gisteren niet.”

Stichting Senia heeft bijna 1.100 clubs door heel Nederland. Hilversumse Ineke van de Rotte is directeur van de stichting en richt de clubs in Hilversum op. “Dit was inderdaad de 22e club en volgende maand richten we de 23e club op, dat wordt een leesclub over filosofie. De meeste groepen blijven heel lang bestaan en worden op den duur vriendengroepen, maar er zijn ook weleens clubs opgeheven. Meestal zijn dat filosofische clubs, die hebben denk ik vaker last van meningsverschillen.” De lezers gaan bij elkaar thuiszitten bij de besprekingen en Stichting Senia levert de boeksuggesties en bijbehorende discussievragen “zodat het geprek niet verzandt”.

Ook Bibliotheek Hilversum is betrokken bij de leesclubs. Als een club begint aan een nieuwe reeks boeken kunnen ze bij hen voorgemaakte koffers met 8 boeken bestellen. De bibliotheek houdt sowieso rekening met de leesclubs bij het inkopen van boeken. Sebas Cusack werkt als klantenservicemedewerker bij Bibliotheek Hilversum. “We krijgen soms ineens veel aanvragen voor een boek, dan gaat het vaak om een van de leesclubs. Hoe meer mensen er lezen hoe beter.”

Stichting Senia won in oktober de Jan van Luxemburg Prijs, een prijs voor initiatieven die als doel hebben leesplezier bij jong en oud te bevorderen. Winnaars van de prijs krijgen een zeefdruk, tweeduizend euro en een kleinschalige activiteit om het werk van de stichting te promoten. In december overhandigde de jury de prijs tijdens deze activiteit.