Poppodium De Vorstin aan de Koninginneweg 44 in Hilversum wil het uitgaansleven voor de jongeren spannender maken. De medewerkers hebben een nieuwe koers ontwikkeld waarin ze meer uitdaging voor het publiek creëren. Masja Schimscheimer, programmeur bij De Vorstin, beantwoordt een aantal vragen over de nieuwe richting die het poppodium heeft ontwikkeld.

Wat houdt jullie nieuwe koers precies in? 

“Nachtvorst, de tak van de nachtprogrammering bij De Vorstin, gaan we verder uitbreiden. Het gaat daarbij om een spannende programmering voor jongeren, die binnen de popmuziek op zoek zijn naar nieuwe elementen. Daarnaast hebben we een traject samen met Wisseloord Studio’s lopen. Dat gaat specifiek over talentontwikkeling bij jongere muzikanten. Made in Hilversum heet dit onderdeel van Wisseloord studio’s en ook dit onderdeel willen we in onze nieuwe koers verder uitbreiden. Ook gaat De Vorstin samen met Wisseloord Studio’s, workshops aanbieden aan mensen uit de muziekindustrie om andere musici verder te helpen. Bijvoorbeeld op social media, maar het kan ook een sing & songwriting-sessie zijn. We zijn langzaam maar zeker begonnen met de nieuwe koers in te zetten. Dit is niet een verandering die in een keer toegepast is, daar zit veel tijd in.”

Waar vind je die muzikanten voor talentontwikkeling? Melden zij zichzelf bij jullie aan? 

“Met ondersteuning van Stadsfonds Hilversum gaan wij op zoek naar hen. Ze treden op en we maken dan een selectie. Jongtalent kan zich aanmelden via madeinhilversum.org. Het is echter niet de bedoeling dat het een wedstrijd wordt. We kijken welke band of vocalist goed op weg is om een volgende stap in de carrière te kunnen maken. Op 21 maart hebben we een avond met een jury waarin onder andere Gerard Ekdom zit.”

Wat is de achterliggende gedachte: waarom moet het uitgaansleven spannender worden?

“Als poppodium heb je de taak om de Hilversummer met nieuwe muziek, nieuwe bands en nieuwe stromingen in contact te brengen. Dat zien wij echt als onze kerntaak.”

 Wie is er bij De Vorstin met het nieuwe plan gekomen?

“We hebben met de hele staf een aantal brainstormsessies gehad over de toekomstige koers. We overdachten onze doelen, er kwamen programmalijnen naar voren en uiteindelijk kwam dit voorstel eruit.”

Verandert er verder weinig?

“Ja, dat klopt. Alle grote shows en vaste feestjes blijven we bij De Vorstin natuurlijk gewoon houden. We hebben dansfeestjes in alle soorten en maten. Feestjes als 90’s Now en 40’s Up, maar we hebben ook een fantastisch dansfeest, dat heet Soul Food. Het is een feest dat we zelf ontwikkelden en daar wordt altijd echt van alles gedraaid, vanaf de jaren 50 tot nu. De kaartverkoop is altijd zo snel rond.”

 Op welke leeftijdscategorie richten jullie je precies?

“Onze samenwerking met Made in Hilversum is niet leeftijdgebonden. Qua dansfeestjes verschilt het heel erg. De tak Nachtvorst, die we dus nu aan het opzetten zijn, is ook voor heel veel leeftijden. Als we het even breed zien: Nachtvorst begint op de leeftijd voor het frisfeest, dat is van 12- tot 16-jarigen en daar wordt dus geen alcohol geschonken. Ons programma loopt verder door tot 30-jarige leeftijd. Naast dat deze feestjes veel verschillende stijlen bevatten, organiseren we ook veel live bij de Nachtvorst. Neem bijvoorbeeld Broederliefde of Ronnie Flex.”

Waarover dromen jullie bij De Vorstin, welke muzikant of band zouden jullie naar jullie poppodium willen halen?

“Nile Rogers zouden we graag weer hier willen hebben. Mijn ultieme droom is Toto. Maar niet iedereen heeft dezelfde smaak natuurlijk. Andere zouden het juist te gek vinden als een vette garage fuzz band als Thee Oh Sees hier zouden spelen!”