HILVERSUM - Het college van burgemeester en wethouders heeft nu al besloten om dit jaar door te gaan met de vrijwillige vuurwerkvrije zones die worden ingesteld tijdens de jaarwisseling. Buurten kunnen zich hier voor aanmelden bij de gemeente.

De komende periode komt er een buurtonderzoek vanuit de gemeente om er achter te komen of er meer buurten zijn die een vuurwerkvrije zone willen hebben. Vorig jaar stelden vijf buurten in Hilversum al vrijwillig vuurwerkvrije zones in. Hiervoor leverde de gemeente borden en zorgde de gemeente voor extra toezicht.

De vijf buurten die vorig jaar meededen waren: het gebied rond kinderboerderij het Hertenkamp, de Lieven de Keylaan-Floris Vosstraat, omgeving van de Kroonlaan-Witte Kruislaan, Rita Reijshof en de Da Costalaan. Deze vijf gebieden dienden als proef voor een eventuele uitbreiding naar andere buurten.

Afgelopen jaarwisseling is volgens de gemeente over het algemeen goed verlopen. Wie toch vuurwerk afsteekt in de vuurwerkvrije zone, riskeert namelijk een boete van 100 euro. Fop- en kindervuurwerk, zoals sterretjes en knaltouwtjes, is tijdens de jaarwisseling wel toegestaan.

“Dat de vrijwillige vuurwerkvrije zones op steun van bewoners kunnen rekenen, vind ik een goed teken. Het laat zien dat er bewoners zijn die zich betrokken voelen bij veiligheid in hun eigen wijk en daar ook zelf aan willen bijdragen”, meldt burgemeester Pieter Broertjes op de site van de gemeente.

Er zijn wel verbeteringen nodig volgens de inwoners die al deelnamen aan het experiment. Zo moeten de borden die de vuurwerkvrije zones markeren beter worden geplaatst en moet de gemeente ruimer van tevoren aangeven dat er een vuurwerkvrije zone kan worden aangevraagd.