HILVERSUM – Volgens de Vrije Universiteit van Amsterdam, heeft Airbnb een negatieve invloed op de huizenmarkt. Dit komt doordat de huizen die via Airbnb verhuurd worden, interessant zijn voor beleggers. Daardoor stijgt de waarde van een pand en schieten de huizenprijzen omhoog. Dat staat in het rapport dat eind vorig jaar is uitgekomen. Ook in Hilversum worden via het platform Airbnb huizen verhuurd.

Fractievoorzitter van de PvdA, Femke van Drooge, bevestigt dat haar partij het probleem van Airbnb zeker inziet. Zij vindt dat de gemeenteraad maatregelen moeten nemen. In Amsterdam zijn die er al. Zo is het aantal verhuurdagen teruggebracht van zestig naar dertig dagen. Ook moeten verhuurders toeristenbelasting betalen. Zo stelt de PvdA voor dat huiseigenaren maximaal zes weken per jaar hun huis mogen verhuren. Van Drooge wil niet, zoals in Amsterdam, pas ingrijpen wanneer het eigenlijk te laat is.

De Vrije Universiteit van Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar de invloed van Airbnb op de huizenmarkt in Los Angeles. Zij concludeerden dat er sprake is van een verband tussen de prijsstijging op de huizenmarkt en Airbnb, maar stellen dat dit vooral in grote steden voorkomt. Ook makelaar Stephan Habets bevestigt dit. “In de politie wordt veel gesproken over een prijsstijging door Airbnb maar dan heb je het alleen over de grote stad, en dan vooral Amsterdam. De hoofdstad zal een kleine prijsstijging ervaren.”

De maatregelen die Amsterdam heeft ingevoerd lijken effect te hebben. Zo zou het gebruik van Airbnb in de hoofdstad voor het eerst in jaren zijn gedaald. Dat meldt de NOS op basis van onderzoek van vastgoedadviseur Colliers en onderzoeksbureau AirDNA. Airbnb heeft zelf nog niks over de cijfers van 2018 vrijgegeven.