HILVERSUM – Het komt steeds vaker voor dat mannen van 55+ er plotseling alleen voor staan. Dan kan het nog weleens lastig zijn om de weg naar de keuken te vinden. Wanneer de keuken eenmaal gevonden is, blijkt de weg daarbinnen ook niet altijd heel bekend te zijn. Hilversummer Dick van Hees wil deze groep laten ervaren dat koken leuk en lekker is. Met de kookcursus in Wijkcentrum de Lelie worden mannen van 55+ geholpen hun weg in de keuken te vinden.

Een jaar of vier geleden liep Dick rond op een vrijetijdsmarkt in Hilversum. Hij kwam daar in contact met iemand die mensen zocht voor een kookcursus. “Ik was toen net mijn baan kwijt en had in de tussentijd niets te doen. Toen ze me vroegen heb ik meteen ja geroepen.” Ondanks dat hij een achtergrond in management en marketing heeft, beleeft hij altijd veel plezier aan het koken en daarom had hij geen twijfels.

Wijkcentrum de Lelie merkte dat veel mannen er alleen voor kwamen te staan. In plaats van elke dag naar de snackbar te gaan, wilde de Lelie dat de mannen leren koken. Tot Dicks verbazing kwam hij mannen tegen die zelfs water konden laten aanbranden. “Laat staan een ei koken”, zegt hij lachend.

Dick geeft aan dat hij de mensen niet wil leren koken, maar hij wil ze helpen om zelf plezier in het koken te krijgen. Hij probeert eventuele angst weg te nemen en de mannen vooral gewoon hun gang te laten gaan. Dingen mogen mislukken, maar als het mislukt moeten de heren het zelf oplossen. Wanneer ze zien dat een mislukt iets herstelt kan worden krijgen ze volgens Dick een stukje vrijheid in de beleving van het koken. Het gaat dan ook nooit volgens de regels en er komt geen weegschaal aan te pas.

Dat de mannen niet kunnen koken wil niet zeggen dat ze geen gekke dingen willen volgens Dick. Om te beginnen laat hij de mannen altijd eerst een soep maken. Naast de verse soep maakt hij ook een kant en klare soep om de verschillen te proeven. Op deze manier zien de heren dat het helemaal niet zoveel werk is om een lekkere verse soep te maken in vergelijking met de kant en klare versie.

Dick herinnert zich nog goed dat hij met de mannen bij een 87-jarige deelnemer thuis heeft staan koken omdat hij een feestje voor zijn kinderen gaf. Er komen wel vaker verzoeken om iets te koken. Vandaag wil een van de heren Italiaans koken omdat hij 32 jaar in Italië heeft gewoond. Dick zorgt voor alle ingrediënten en dan maken de heren de gerechten samen om het vervolgens ook met elkaar op te eten. Het is vooral ook erg gezellig om samen in de keuken te staan als mannen onder elkaar.

Dick experimenteert zelf ook nog in de keuken, van alle gerechten die langs komen is er altijd wel een die hij zelf ook nog nooit heeft gemaakt. Hij noemt zichzelf geen kok maar een kookcoach omdat hij het vooral leuk vindt om mensen enthousiast te maken. Wanneer de mannen enthousiast zijn over het koken vinden ze ook veel sneller en makkelijker hun weg in de keuken.

Met de feestdagen in het vooruitzicht vertelt Dick over zijn nieuwe kookcursus, feestkoken. Hier gaat hij zich richten op feestelijke gerechten, maar ook op het aankleden van de tafel en het versieren van de borden. Toch is er bij de huidige cursus geen stijgend aantal deelnemers naarmate de kerst dichterbij komt. Dick zegt dat het altijd weer afwachten is als het aankomt op het aantal deelnemers. Hij gebruikt een mailingslijst om alle mensen die al een keer geweest zijn te bereiken. Daarnaast plaatst hij elke week een advertentie in de Gooi- en Eemlander.

Hoelang het nog leuk blijft en of er behoefte is aan de cursus zal voor Dick bepalend zijn in zijn keuze om ermee door te gaan, tot die tijd zal hij elke maandagochtend de groep mannen ontvangen voor de wekelijkse kooksessie. Dick beleeft al vier jaar plezier aan het helpen en het enthousiasmeren van de mannen en ziet dit voorlopig dus nog niet verdwijnen. Wanneer de heren binnen komen en koffie op hebben kunnen ze beginnen met alweer een nieuw recept en daarmee een nieuwe uitdaging.