HILVERSUM- Het is bijna vijf december, sinterklaasavond staat weer voor de deur. Ashley Roos, medewerkster van de pepernotenfabriek in Hilversum, vertelt hoe de pepernotenfabriek gaat toeleven naar sinterklaasavond.

Hoe is het om vlak voor sinterklaas een pepernotenwinkel te hebben?

Heel gezellig, veel vrolijke mensen, heel veel kinderen die iets uit mogen kiezen waar ze heel blij mee zijn. Het is geweldig om in een pepernotenwinkel te staan, ook omdat je af en toe zelf wat mag proeven. We weten natuurlijk wel wat we moeten verkopen zodat we niet teveel laten proeven. Het is wel jammer dat we snel weer moeten gaan sluiten maar volgend jaar hebben wij weer een nieuwe kans.

Jullie winkel staat bekend om de hoge kwaliteit, hoe belangrijk is dat voor jullie?

Heel belangrijk, je wil je product natuurlijk het beste aanbieden aan de klant en daarvoor is hoge kwaliteit belangrijk, ook omdat je anders veel negatieve reacties krijgt. We horen vaak dat de pepernoten wat aan de prijzige kant zijn. Dan leggen wij uit dat ze met hoge kwaliteit bereid zijn en er veel meer werk en liefde in de pepernoten zit dan in standaard pepernoten. Na de uitleg zie je toch dat de mensen gaan nadenken over het feit dat het toch iets anders is dan de standaard pepernoot van de supermarkt.

Gaan jullie nog speciale dingen doen de komende dagen?

Ik denk dat de komende dagen vooral erg hectisch en druk gaan worden. We willen graag alles verkopen omdat we na 5 december gaan sluiten en we geven liever dingen goedkoper weg dan dat we ze weggooien. Dus we denken dat we de komende dagen enorme drukte gaan krijgen en hopelijk na 5 december uitverkocht raken.

Denken jullie dat de discussie rondom Zwarte Pieten enige invloed kan hebben op jullie verkoop?

Nee dat denken wij niet, omdat pepernoten en kruidnoten afstammen uit de tijd van de VOC en toen waren we nog lang niet bezig met Zwarte Piet. Pepernoten zijn namelijk ontstaan uit deegresten van koeken uit die tijd. We krijgen ook vrijwel niks van de discussie mee in de winkel, al heeft iedereen natuurlijk wel zijn of haar mening.

Hebben jullie nog speciale acties op 5 december zelf?

Alle dingen die nu nog niet zo snel lopen willen we in de komende dagen goedkoper aan gaan bieden. We willen op 5 december niet met allemaal restanten komen te zitten. Zo hebben we van de speculoos bijvoorbeeld een euro van de verkoopprijs gehaald waardoor ze nu nog maar twee euro kosten in plaats van drie euro. Uiteindelijk als de dag zelf aanbreekt denk ik dat er wel wat kortingen gaan komen omdat we echt van alles af willen. We willen graag volgend jaar weer terug naar Hilversum komen. Of dit kan ligt aan welk pand er beschikbaar is om onze winkel te vormen. Online blijven wij wel het hele jaar beschikbaar om onze producten te verkopen. We streven ernaar om in te toekomst een heel jaar geopend te blijven.