HILVERSUM – Een initiatief van PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch om agenten beter te beschermen tegen publicatie op het internet kan rekenen op een meerderheid in de Kamer. De politie Hilversum is blij met het voorstel dat regels stelt bij het filmen van agenten, wanneer zij bijvoorbeeld moeten ingrijpen bij overlast gevende jongeren.

In Hilversum heeft de politie ook last van dit nieuwe fenomeen waar agenten in functie gefilmd worden tijdens hun werk. Wijkagent Piet Blaauw laat weten dat dit soort situaties in Hilversum vooral in het uitgaansgebied voorkomen. “Er moet een grens worden getrokken. Het wordt nu vaak gedaan om gewoon te pesten,” aldus Blaauw.

Naast het verbieden van het herkenbaar in beeld komen van agenten wil Marcouch ook dat agenten een training krijgen waarin zij leren hoe ze moeten omgaan met een situatie waarin gefilmd wordt. Een meerderheid in de Kamer is van mening dat er een grens moet worden getrokken en dat er actie moet worden ondernomen.

Wijkagent Blaauw geeft in ieder geval aan blij te zijn met het voorstel in de Tweede Kamer. “Je moet als politie transparant zijn, maar dit soort dingen bemoeilijken dat. Het is fijn dat er nu een voorstel klaarligt om daar verandering in te brengen,” aldus Blaauw. Aanstaande woensdag zal Marcouch zijn voorstel naar de Tweede Kamer brengen.