HILVERSUM – De ‘Rookvrij Challenge’ van GGD Tergooi, met als doel om deze generatie rookvrij te krijgen, ging woensdag van start. Inwoners van Hilversum kunnen organisaties, bijvoorbeeld sportclubs, uitdagen rookvrij te worden. “De meeste vaste rokers beginnen al met roken in hun jeugd en zien roken, doet roken. Daarom vinden wij het belangrijk dat kinderen opgroeien zonder het voorbeeld van roken omdat de kans dan veel kleiner is dat ze zelf ooit beginnen”, aldus Rinelle van den Top, medewerker GGD Tergooi.

“Kinderen die niet beginnen met roken leven gemiddeld zo’n tien jaar langer dan kinderen die wel beginnen met roken in hun jeugd, dus we hebben het hier niet over zomaar iets”, zegt Rinelle van den Top. “We zien vaak dat bijvoorbeeld sportverenigingen rookvrij zijn geworden op initiatief van leden en daaruit is eigenlijk de challenge ontstaan. De challenge is voor ons ook een manier om te laten zien dat veel mensen heel graag willen dat sportclubs, buurthuizen, speeltuinen, en noem maar op, rookvrij worden. Daarmee willen we de stem van de inwoners laten horen en tegelijkertijd willen we ze ook een steuntje in de rug geven. Locaties die uitgedaagd zijn krijgen namelijk informatie en ondersteuning van ons hoe ze rookvrij kunnen worden.”

De reacties op de Rookvrij Challenge zijn tot nu overwegend positief. Uit onderzoek blijkt dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders voor een rookvrije generatie is en zelfs tachtig procent van de rokers is het er ook mee eens. De challenge is afgelopen woensdag van start gegaan en er zijn nu al veel positieve berichten verschenen. Voetbalclub s.v. NVC uit Naarden heeft laten weten per 1 februari geheel rookvrij te zijn. Ook korfbalvereniging Corvers liet via Twitter weten dat ze vanaf nu rookvrij zijn.

“Het gaat ons zeker niet om het uitroeien van de rokers, maar wij vragen mensen die roken om het op bepaalde plekken niet te doen. Hierdoor zien kinderen het minder gebeuren en is het dus ook minder normaal voor ze. Wij streven naar een rookvrije generatie en zoeken een samenwerking met de inwoners om hun stem te laten horen. Tegelijkertijd bieden wij vanuit de GGD veel ondersteuning”, aldus Van den Top.

De challenge gaat nog twee maanden door en eindigt in April. Tot die tijd kunnen inwoners nog veel andere organisaties en verenigingen nomineren om ook rookvrij te worden. Als de challenge wordt aangenomen, is het aan organisatie om de achterban te mobiliseren en zoveel mogelijk stemmen te krijgen op de website. De organisatie met de meeste stemmen wint namelijk een prijs. De hoofdprijs is een rondleiding met clinic voor maximaal dertig personen op de KNVB campus in Zeist, inclusief vervoer. Daarnaast hebben de organisaties kans op het maken van een powerfoodlunch, oranje pilates, of een fun parcours.