HILVERSUM – Het begint al te schemeren wanneer bewoners van de Geuzenbuurt bij wijkcentrum De Geus naar binnenlopen voor de buurtmaaltijd. Er lopen mensen naar binnen met grote pannen en er rennen spelende kinderen rond. Iedereen uit de buurt is welkom om te komen eten. Hoe gaat zo’n buurtmaaltijd er aan toe?

Jacco Meerveld, een van de organisatoren van de buurtmaaltijd, begroet iedereen vriendelijk bij binnenkomst. “Vandaag eten we voor de eerste keer in de gymzaal”, zegt hij. “We begonnen deze buurtmaaltijden met een klein groepje van ongeveer vijftien man, en het worden steeds meer mensen. Vandaag hebben ruim 40 mensen zich aangemeld waardoor we niet meer in het andere zaaltje passen”, zegt Jacco.

‘Open!’ heeft de buurtmaaltijd georganiseerd.  Om de week kan iedereen uit de Geuzenbuurt aanschuiven om een hapje mee te eten, misschien binnenkort zelfs elke week. Begin dit jaar is ‘Open!’ begonnen met de buurtmaaltijd te organiseren. “We zijn allemaal lid van kerkgemeenschap De Verbinding in Hilversum. Hierdoor kennen we elkaar, maar de bezoekers van de buurtmaaltijd hoeven niet gelovig te zijn”, vertelt Jacco Meerveld. “We zijn christen en dat is wat ons drijft, maar niet wat ons beperkt.”

Annemarie Griffioen en Ewout Griffioen lopen met grote pannen naar binnen richting de gymzaal. Door het hele gebouw hangt een lekkere geur van sperziebonen, broccoli, aardappels en een stukje vlees. Het thema van deze avond is Hollandse pot. Coby Broersems vertelt dat ze altijd wat anders eten: “We hebben al spaghetti, soep, wraps, shoarma en stamppot gegeten. Het is altijd heel lekker.” Coby komt altijd naar de buurtmaaltijden en helpt ook bij veel andere activiteiten in het wijkcentrum.

Annemarie Griffioen kookt samen met haar man het eten al sinds de buurtmaaltijden zijn begonnen. Ze wilde Bijbelstudie combineren met iets doen voor de buurt. “Ik help mee omdat ik een passie voor koken heb en een passie om mensen in de buurt te helpen”, zegt ze. De drempel is heel laag, het is gratis om mee te eten. Iedereen voelt zich welkom. Annemarie is heel enthousiast over de buurtmaaltijden: “Het is gewoon genieten als je een zaal vol met mensen ziet, die aan het eten zijn en dus niet alleen thuis hoeven te eten. Je leert elkaar kennen en je hoort hoe het met elkaar gaat.”

dsc04606

Het thema van deze buurtmaaltijd is Hollandse pot.
Suzanne Vink

Iedereen neemt plaats aan één van de twee lange tafels en is met elkaar in gesprek. Er zijn mensen aanwezig van alle leeftijden; senioren, gezinnen en kinderen. Iedereen loopt met zijn bord naar voren om daar eten op te scheppen. Het wordt met smaak opgegeten. Na ongeveer een halfuur is het tijd voor het ‘kindermoment’. Soms vertellen de kinderen dan een Bijbelverhaal, soms doen ze een spelletje of ze zingen een liedje. Deze keer kregen ze de opdracht om een volwassene een vraag te stellen die op hun papiertje staat. Een van de vragen is ‘Wie heeft in je leven het meest indruk op je gemaakt?’.

Het 'kindermoment'.

Het ‘kindermoment’.
Suzanne Vink

Meijndert Ruitenberg is een van de bestuurders van wijkcentrum de Geus. “Ik vind de mensen die hier komen het leukste. Iedereen is heel positief en lief, verder hangt er een goede sfeer”, zegt hij. Er zijn veel verschillende dingen te doen in het wijkcentrum. Meijndert laat trots een wand zien waar allemaal flyers hangen met de activiteiten die in de Geus plaatsvinden.

Na het avondeten brengen ouders de kinderen naar huis. De liefhebbers kunnen daarna nog komen napraten onder het genot van een kopje koffie. Er wordt dan elke week gepraat over een ander onderwerp. “We hebben bijvoorbeeld al een keer gepraat over engelen. Meestal gaat het over Bijbelverhalen”, legt Annemarie Griffioen uit. Vandaag bespreken de aanwezigen een boekje die iedereen heeft gelezen. Het is een boekje over Jezus die terugkomt naar de aarde en dat hij heel anders blijkt te zijn dan iedereen denkt.