Door het Nederlandse Instituut voor Beeld en Geluid klinkt een harde slag op een gong. "Welcome the 5th round of The Tata Steel Tournament" roepen de commentatoren. De wedstrijd is begonnen, de grootmeesters focussen zich op de schaakborden voor hen. Dit jaar speelt het internationaal bekende Tata Steel Schaaktoernooi op 17 januari een ronde in Hilversum.

Het toernooi wat altijd wordt gehouden in Wijk aan Zee, introduceerde een aantal jaren terug Tata Steel on Tour. Het concept is dat elk jaar een paar ronden van het toernooi gespeeld worden in andere Nederlandse steden, ter promotie van het evenement. Dit jaar waren Groningen en Hilversum aan de beurt.

Vroeg in de middag arriveren de grootmeesters. Ze bewonderen bij binnenkomst het gebouw. Levende poppenfiguren van wereldberoemde programma Sesamstraat zijn ook aanwezig, die show werd jaren hier in het mediapark van Hilversum opgenomen. In een kort schaakspelletje kunnen de grootmeesters het opnemen tegen Bert, Ernie of Koekiemonster Hierna is er nog tijd voor een fotomoment met alle veertien schakers en de pluizige televisiesterren.

Om 14:00 opent burgemeester Pieter Broertjes het evenement door op de beroemde gong te slaan. Tegelijkertijd gaan de commentatoren van Tata Steel ook van start. Deze officiële schaakanalyse van de partijen wordt bij elke ronde gehouden en wordt online door schaakliefhebbers over heel de wereld gevolgd. Vandaag worden de analyses gepresenteerd door de Nederlandse grootmeester Robin van Kampen en cabaretier en tekstschrijver Tex de Wit, bekend van de programma’s Zondag met Lubach en De slimste mens. De Wit is zelf ook een ervaren schaker. De commentatoren bevinden zich beneden in de hal. Vanaf hun desk kijken ze uit op een volle tribune van zithoeken met tafels en stoffen banken. “Jullie lijken op zo’n giro 555-belpanel, vol met bekende Nederlanders” grapt de Wit nog even voor de uitzending begint. “Robin en ik hebben dan ook besloten tijdens de uitzending geld op te gaan halen voor het goede doel” legt de Wit uit. “Ja ja het goede doel”, zegt van Kampen terwijl hij met zijn handen aanhalingstekens vormt in de lucht. “Ja, het goede doel is de commentatoren van het Tata Steel Toernooi,” zegt de Wit. “Zo komen we misschien toch nog de winter door.” Het publiek lacht.

De schaakwedstrijd bevindt zich linksboven in de theaterzaal van Beeld en Geluid. De rood beklede tribune is gevuld met mensen. Iedereen staart naar het grote scherm dat boven de masters hangt. Hierop zijn de zetten te zien. In tegenstelling tot de hal waar de commentatoren zitten, is het in de zaal muisstil. Flitsen of harde geluiden maken is ten strengste verboden, want de grootmeesters moeten zich optimaal kunnen concentreren. Als er iemand de zaal verlaat mag een ander naar binnen. Gedurende de hele wedstrijd staat er een lange rij op de trap voor de zaal, iedereen wil een glimp opvangen van de grootmeesters in actie.

Gelukkig is er voor bezoekers buiten de theaterzaal ook genoeg te doen. Bij de ingang is een kleine Chesscaperoom gebouwd. Een kamer waar je alleen door schaak gerelateerde spellen op te lossen uit kunt ontsnappen. Ook is er op de vloer een reuzenschaakbord gemaakt. Hier kunnen bezoekers het tegen elkaar opnemen in hun eigen schaakpartij.

Tegelijkertijd met de grootmeesters gaan ook leerlingen uit het Gooi van start. Rechts van de ingang vindt namelijk het schaaktoernooi van lokale scholen plaats. Ook dit toernooi kunnen de bezoekers van Tata Steel gratis bezichtigen.

De presentatoren becommentariëren ondertussen de wedstrijden. Uiteraard in het Engels voor alle internationale ‘viewers’.De presentatoren spelen mee met het spel, ze doen de zogenaamde “zetanalyses” van de verschillende partijen. Over alle mogelijke varianten van het spel discussiëren ze er op los. Op de schermen naast hen is voor de kijkers precies te zien hoe de wedstrijden verlopen en de analyses van De Wit en Van Kampen worden ook hierop getoond. De partijen die ze deze ronde extra in de gaten houden zijn de partijen van de Nederlandse grootmeester Anish Giri en die van de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen. Giri verloor de vorige ronde, maar desondanks vinden de commentatoren hem niet in slechte vorm, omdat hij de andere rondes wel goed heeft gespeeld. “Earlier I got the chance to speak to Anish and when I asked if he was going to show fireworks today, he answered “absolutely” vertelt De Wit.

Om 15: 00 eindigt het eerste spel van Anand, een Grootmeester uit India en in een remise. Na een korte pauze van de liveshow komt Anand naast De Wit zitten om te vertellen over zijn match. “My bluffing backfired” vertelt Anand. Na het interview vervolgen De Wit en Van Kampen het livecommentaar. De Wit verteld dat hij zich vereerd voelt om Anand te hebben geïnterviewd, “Hij is éen van mijn grootste schaakhelden.”

De partijen van Magnus Carlsen tegen de rus Kramnik en Anish Giri tegen de Brit Jones zijn nog bezig, maar het ziet ernaar uit dat deze beide remise worden, vertelt van Kampen.

Rond kwart voor zes, zijn er drie spellen geëindigd als remis. De Russische grootmeester Svidler speelt voor winst in zijn match tegen de vrouwelijke grootmeester Hou uit China. Rond zes uur geeft Hou op en wint Svidler.  Ook de Amerikaan Wesley So en de Azerbeidzjaanse grootmeester Mamedyarov zullen hun partij winnen.

Rond acht uur komt er een officieel einde aan deze speciale ‘on tour’-ronde van het toernooi. De spelers mogen terug naar Wijk aan Zee om een dag uit te rusten en zich voor te bereiden op de resterende 8 ronden van het Tata Steel Chess Tournament.