HILVERSUM - In het Bibliotheektheater is een groep leerlingen om iets voor half acht nog snel aan het oefenen met het aankondigen van hun eigen geschreven gedicht. De docente verzoekt ze vervolgens een plek te zoeken in de zaal. “Dames en heren, van harte welkom bij de vooravond van Stadsdichter Hilversum”, klinkt door de zaal. “Ik wil om te beginnen het woord geven aan onze allereigenste stadsdichter Mieke van Zonneveld”, zo start Simon Mulder van ‘de School der Poëzie’, de avond.

Van Zonneveld betreedt het podium. “Ook namens mij natuurlijk, hartelijk welkom bij deze voorronde. Ik ben erg blij dat met name de leerlingen er allemaal zijn en ze prachtige gedichten hebben geschreven. Vervolgens richt ze zich naar het publiek, dat voornamelijk bestaat uit ouders. “De leerlingen hebben samen met workshopleiders zoals ikzelf, Simon en Ilonka van ‘de School der Poëzie’ geoefend met het voordragen van hun gedicht. Voor veel leerlingen is het de eerste keer dat ze op een podium staan, dat is best spannend.” Terwijl van Zonneveld dit vertelt, lijken de leerlingen het inderdaad spannend te vinden. Licht geroezemoes klinkt vanuit de groep scholieren. “De deelnemende leerlingen maken kans op twee hele mooie prijzen”, vervolgt zij haar verhaal, “namelijk óf vier bioscoopkaartjes, óf twee vrijkaartjes voor een concert in de Vorstin. Dat is wanneer je wint in de finale.” Mulder krijgt het woord weer. Wanneer de microfoon van van Zonneveld naar Mulder gaat, klinkt er wederom opgewekt en enthousiast maar ook ietwat nerveus geroezemoes.

“Ik wil graag uw volledige aandacht voor onze geëerde juryleden. ”Mulders begint met voorstellen van het eerste jurylid: wethouder cultuur Wimar Jaeger. Ook hij houdt kort een praatje tegen het publiek. Hierin vertelt hij dat hij een gedicht voordroeg tijdens het verjaardagsfeest van zijn dochter. “Het is een gedicht van Toon Tellige, die de bundel ‘Wonderbaarlijk buigt zich over water’ heeft geschreven. Alle gedichten gaan over ‘wonderbaarlijk’.” Vervolgens draagt hij het desbetreffende gedicht voor. Tijdens het voordragen praat hij zacht, maar duidelijk. Hij houdt pauzes tussen woorden en kijkt tussendoor het publiek in. Alle scholieren zijn muisstil aan het luisteren. Na Jaeger introduceert Mulder de andere juryleden op gelijkwaardige manier. Anna Visser, tot voor kort directeur van Hilversum marketing, Jacqueline Boels, medewerker van Bibliotheek Hilversum en René Pauw van het mediateam van Gemeente Hilversum behoren tot de jury.

Vervolgens is het tijd voor de scholieren om hun gedichten voor te lezen. De eerste groep zijn tweede klassers van de Alberdingk Thijm Mavo. Ze om de beurt hun gedicht voor. De gedichten verschillen veel van elkaar. Zo zijn er emotionele gedichten zoals het gedicht geschreven door Elina over haar huisdieren, maar ook grappige gedichten, bijvoorbeeld over gamen van Roy en gezond eten geschreven door Mark. Alle leerlingen lijken hard hun best te doen het gedicht rustig en duidelijk voor te dragen. Vervolgens zijn de vijfde klassers van het Adriaan Roland Holst College aan de beurt. Dit is een kleinere groep, waardoor ze omstebeurt naar voor komen om hun gedicht voor te dragen. Deze gedichten zijn langer en met serieuzere thema’s als onderwerp. Het gedicht van Lara bijvoorbeeld, met als titel ‘Bloesem’. Ze praat zacht en het publiek luistert aandachtig. Na de vijfde klassers van het A. Ronald Holst College is het de beurt aan drie leerlingen van de International School. Twee van hen hebben een Nederlands gedicht, één van hen, Rolaf, heeft een Engels gedicht geschreven met als titel “That will be all”

Nadat alle leerlingen hun gedicht hebben voorgedragen, is het de lastige taak aan de jury om winnaars te kiezen die door mogen naar de finale in de Vorstin. Na ruim 20 minuten komt de jury terug. Wethouder Jaeger neemt het woord: “Wij hebben onder andere gekeken naar de onderwerpen, maar ook naar humor, want er was af en te toe echt iets te lachen. Verder, grijpt het gedicht aan. We zaten net met het overleg met twee heren aan de ene kant en twee dames aan de andere kant en tot twee keer toe was er echt sprake van een Mars- Venusstrijd.” Na een vrij lange opsomming van alle criteria waar de juryleden naar gekeken hebben bij het kiezen van de winnaars, is het tijd om de winnaars bekend te maken. “De winnaars van de eerste groep zijn Julia, Rosalin, Mark, Mika en David. Dan de winnaars van het Ronald Holst en de International School: Yannick, Senna, Isabel, Jana en Rolaf.Allemaal van harte gefeliciteerd, want het was echt heel goed!”