HILVERSUM – De Goedheiligman komt weer naar Hilversum. Samen met zijn ‘roetveegpieten’ loopt hij op zaterdag 17 november de intocht. Iedereen kan hem samen met burgemeester Broertjes welkom heten op de Kerkbrink. Met zijn paard Amerigo en zijn Pieten loopt hij daarna de route door de stad.

Na de landelijke intocht in Zaandam gaat de Sint meteen door naar Hilversum, waar hij rond kwart voor twee zal aankomen. De Pietenband die eerder is gearriveerd gaat er samen met de kinderen vanaf 1 uur al een feestje van maken op de Kerkbrink.

Tijdens de intocht gaat actiegroep Kick Out Zwarte Piet demonstreren voor een ‘inclusief Sinterklaasfeest’. De actievoerders gaan in achttien gemeenten demonstreren. Na overleg met de gemeente Hilversum zullen de actievoerders niet gaan demonstreren op de Kerkbrink, wat wel hun bedoeling was, in plaats daarvan vindt het plaats op een andere plek in de stad tijdens de route.

Eerder dit jaar heeft Hilversum al gekozen voor roetveegpieten. Traditionele Zwarte Pieten zullen er ook bij zijn, al naar gelang de Pieten vaker door de schoorsteen gaan worden ze steeds zwarter. Vorig jaar liepen de regenboogpieten mee naast de Zwarte Pieten. Dit jaar zijn de gekleurde Pieten dus vervangen door de roetveegpieten.

Kick Out Zwarte Piet vindt het onterecht dat ze ervan worden beschuldigd dat kinderen de dupe worden van de demonstraties. Ze vinden dat de beschuldiging bedoeld is om Zwarte Piet in stand te houden. Na de acties tegen het Sinterklaasjournaal op het Mediapark in Hilversum zijn veel mensen benieuwd wat ze van de demonstratie kunnen verwachten.

Nadat Sinterklaas op zijn paard de route heeft gelopen komt hij rond 16:00 uur aan in theater het Gooiland. Tot 5 uur vindt er dan nog een feest plaats en daarna kunnen de kinderen gezamenlijk Sinterklaas gaan uitzwaaien.