SP Hilversum organiseert zaterdag 20 oktober een thema-avond over schulphulpverlening. De partij wil dat Hilversum de gemeente met de beste schuldhulpverlening van Nederland wordt. “Mensen met schulden komen gemakkelijk in de problemen,” vertelt Juri Sampieri Bjornsson, lid van de SP en organisator van de thema-avond. Daarom wil de partij een goed vangnet creëren en makkelijk bereikbare hulp aanstellen om de mensen met schulden zo snel mogelijk kunnen helpen.

Met de thema-avond hoopt de partij nieuwe inzichten te kunnen krijgen over de schuldhulpverlening. Iedereen die wilt meedenken over de schuldhulpverlening in Hilversum is welkom. “Ik hoop natuurlijk dat er iemand met een geweldig plan komt om de schuldhulpverlening in Hilversum vorm te geven, maar ik zou al tevreden zijn als iemand iets brengt waar de partij niet aan gedacht heeft,” aldus Sampieri Bjornsson.

De partij heeft al een aantal punten waar ze graag verandering in willen brengen. De schuldhulpverlening wordt nu georganiseerd op het sociaal plein in het centrum van Hilversum, een groot probleem volgens Sampieri Bjornsson. “Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen met schulden maar weinig hun buurt uitkomen, een goede eerste stap zou zijn om de schuldhulpverlening te decentraliseren.”

Ook wil SP Hilversum dat financieel experts van de gemeente bij mensen thuis langs komen voor een gesprek. “Veel mensen die zich aanmelden voor schuldhulpverlening vallen snel weer af, zonder iets van zich te laten horen. De mensen schamen zich en durven de stap om hulp te zoeken toch niet te maken. De gemeente kan op deze manier natuurlijk weinig voor deze mensen betekenen.” Daarnaast wilt de SP spreekuren organiseren in de verschillende buurten om de stap naar hulp makkelijker te maken.

Ook is de partij van mening dat de brieven van de gemeente gemakkelijk leesbaar moeten zijn. “Er is een groot samenhang tussen schulden en laaggeletterdheid,” vertelt Sampieri Bjornsson. “De inhoud van de brieven moeten duidelijker zijn.” Daarnaast moet hulp via alle manieren aangevraagd kunnen worden, per post, telefonisch en digitaal.

De themabijeenkomst schuldhulpverlening vindt plaats op 20 oktober van 19:30 tot 22:00 in het Raadhuis Gemeente Hilversum.