Verspreid over onder andere het C&A-plein en de Kerkstraat staan sinds december 2017 in totaal tien zogeheten MediaBins. Deze ‘slimme’ prullenbakken bevatten sensoren waarmee de vullingsgraad van de prullenbak gemeten kan worden zodat er efficiënter geleegd kan worden. Maar dat is niet het enige nieuwe technische snufje dat de MediaBins bijzonder maken: de tien prullenbakken zijn doormiddel van een spel met elkaar verbonden.

Door naar mediabin.nl te gaan en de QR-code op één van de MediaBins te scannen maak je kennis met Onno Onderling. Een bewoner van het ondergrondse gangenstelsel ‘Ondersum’. Door via de camera van je telefoon om je heen te kijken verschijnt de ingang naar het wereldje in de afvoerput naast de MediaBin.

Eenmaal in Ondersum aangekomen maak je kennis met verschillende bewoners. Waaronder Mol, Pim, Mats en Dolf. Door opnieuw door de camera van je smartphone om je heen te kijken zie je verschillende soorten stukken afval om je heen liggen. Waaronder blikjes, pakjes drinken en stukjes papieren verpakking. Waar je, door met het midden van je scherm op het stuk afval te mikken, op kan klikken. Er verschijnt vervolgens een schermpje met informatie over het stuk afval op het scherm.

Na even rond snuffelen kan je Ondersum weer verlaten waarna je naar de volgende MediaBin wordt gestuurd. “Zoek de prullenbak met de fles!” Door een flinke klop te geven op de knop die bovenop de MediaBin is geplaatst activeer je LED lichtjes die een bepaalde kleur aangeven.

Uiteindelijk stuurt Onno je langs vijf verschillende MediaBins waarbij je door afval weg te gooien de mensen van Ondersum kan helpen met het bouwen van hun stad. Terwijl je dit doet leer je over verschillende soorten afval, het scheiden ervan, beantwoord je vragen en verzamel je vijf verschillende kleuren die je uiteindelijk op volgorde moet zetten. Als beloning ontvang je aan het eind een kado uit de mediaschatkamer van Hilversum.

Door de nieuwe PMD-prullenbakken niet alleen te voorzien van een vullingsgraad, maar ook een interactief spel toe te voegen, zijn de MediaBins niet alleen efficiënt maar betrekken zij ook kinderen bij het weggooien en scheiden van afval. Spelenderwijs leren kinderen hoe belangrijk het is om bewust om te gaan met het weggooien van afval en worden zij gestimuleerd dit meer te doen. Het is een leuke ervaring en Hilversum heeft er, na de interactieve schermen, weer een primeur bij.