Een volle tribune, een aandachtige gemeenteraad en tien gezond gespannen kinderen. Zo zag de raadzaal van het Hilversumse raadhuis er afgelopen woensdag uit. De kindergemeenteraad legde haar ideeën voor aan de "grote" gemeenteraad.

Om vijf voor zeven ’s avonds zit de publiekstribune van de Burgerzaal in het gemeentehuis vol met ouders en broertjes en zusjes van de kindergemeenteraadsleden. De raadsleden zelf staan bij de ingang van de grote Burgerzaal te wachten op het startsignaal van raadscommunicatieadviseur Carolien Jansson. Een laatste peptalk van de toeschouwers, en de raad kan beginnen. “Zet ‘m op! Doe je ding hè!” roept de vader van Jaden naar zijn zoon.

Iets na zevenen start kinderburgemeester Willemijn de voorlichting met de rest van de raadsleden om haar heen: “Welkom raadsleden, burgemeester en andere belanghebbenden. Fijn dat u er allemaal bent vanavond.” Ze vertelt dat de kindergemeenteraad de afgelopen weken heeft nagedacht over een hoop ideeën die wellicht gerealiseerd kunnen worden met hun budget van €8.000. “Alle raadsleden zijn vertegenwoordigers van hun school, zodat er op de achtergrond heel veel kinderen hebben meegedacht met onze ideeën,” aldus Willemijn.

Na de uitleg van de kinderburgemeester is het de taak aan alle kinderen om hun ideeën te vertellen aan de volwassen raadsleden. Jerre en Charlotte van basisschool De Wegwijzer trappen af met hen idee om een park in Hilversum te plaatsen. Om en om noemen ze een onderdeel van wat voor hun een ideaal park is: een moestuin, een toilet en wat klimtoestellen. Wanneer “de Wegwijzers” zijn uitgesproken, valt er een korte stilte die uiteindelijk gebroken wordt door Jerre: “Dat was het.” Applaus van de gemeenteraad en het publiek volgt.

Hierna volgen de andere fracties, waaronder de KinderCampus. Deze vertegenwoordigt Lucas vandaag in zijn eentje, omdat collega Leela kickbokstraining heeft. Lucas begint met gerechte schouders en heldere stem te praten: “Ons idee is om geen drinkpakjes meer mee naar school te nemen, maar vooral drinkbekers. Drinkpakjes zijn namelijk heel erg slecht voor het milieu, omdat er plastic, papier en nog iets in zit waarvan ik de naam even ben vergeten.” Op de KinderCampus zelf is dit idee een aantal jaren geleden al uitgevoerd. Dit werkt zó goed, dat de fractieleden van deze school het idee in de kindergemeenteraad bespreekbaar hebben gemaakt, vertelt Lucas.

De volgende ideeën die worden voorgelegd vormen samen de top drie van de zeven ideeën. Deze zijn afkomstig van de Wilhelminaschool, HSV en de nummer één: de Godelindeschool.  Venne van de Godelindeschool legt de raad uit wat haar idee “Venne voor Veiligheid” inhoudt: een website waar Hilversummers foto’s van gevaarlijke verkeerspunten op kunnen plaatsen. De kindergemeenteraad zal de foto’s dan bekijken en selecteren welke punten zij zal aanpakken. De gemeenteraad vindt dit zó’n goed idee, dat Venne moeten oppassen dat de “grote” raad er niet vandoor gaat met haar idee. “Wij zijn politici, wij jatten goede ideeën gewoon,” grapt Pierre van Rooden, fractielid van de SP.

Wanneer alle kinderen gesproken hebben, bedankt Willemijn de raad voor het luisteren. Ze meldt dat de kindergemeenteraad in de winter niet stil zal zitten, maar doorgaat met het onderzoeken en bedenken van nieuwe ideeën. De twee raden spreken met elkaar af om over een half jaar weer bij elkaar te komen om nieuwe plannen te bespreken.

Tot slot klinkt er nog een laatste applaus voor de kindergemeenteraad. Met opgegeven hoofden en mondhoeken van oor tot oor, lopen de raadsleden terug naar hun trotse ouders. “Zo knap wat onze kinderen doen! Je moet het maar kunnen!” zegt de vader van Jaden tegen de andere ouders.

Voordat de kinderen richting de uitgang lopen, moeten ze natuurlijk nog even op de foto met Pieter Broertjes. Gearmd en smiespelend lopen de meiden van de Gooise Daltonschool naar de grote burgemeester. Met een paar leuke kiekjes en een stevige hand van de burgemeester sluit de kindergemeenteraad de avond af.

“Aluminium!” roept Lucas. “Dat was het woord dat ik vergeten was!”

Lees ook: http://hilversum.hu.nl/goede-ideeen-en-lekkere-pannenkoeken-een-avond-bij-de-kindergemeenteraad/