Op 9 januari werd in de St. Vitus Kerk aan de Emmalaan in Hilversum het jaarlijkse Nieuwjaarsconcert gehouden. Het Radio Filharmonisch Orkest speelt er de sterren van de hemel onder leiding van Frans Aert Burghgraef.

Bij binnenkomst staan Kim van Kampen, voorzitter van BVHilversum, burgemeester Broertjes en de pastoor van de kerk Jules Dresmé klaar om de bezoekers te ontvangen. Ze schudden de mensen de hand en wensen ze een gelukkig nieuwjaar toe. De kerk stroomt vol en er wordt op de achtergrond muziek gespeeld door het jeugdstrijkorkest Het Cuypersensemble onder leiding van Maurits Wijzenbeek. De St. Vitus is koud, maar wordt op sommige plekken verwarmd door een airconditioner die het publiek van bovenaf warmte toe blaast. De bezoekers zitten met hun jassen aan, dicht tegen elkaar om het warm te houden. Sommigen iets naar voren om het podium goed te kunnen bekijken.

Gastvrouw van de avond Nanette Bakker opent de bijeenkomst. Ze heet iedereen van harte welkom en staat stil bij de grote opkomst in de kerk. Ze woont, vertelt Bakker, al 21 jaar in Hilversum en heeft zelf ook in het Radio Filharmonisch Orkest gespeeld. Na haar inleiding speelt het orkest Trumpet Voluntary dat gecomponeerd is door Jeremiah Clarke. Daarop volgt de film genaamd: De makers van Hilversum 2017. De film laat de verschillende ontwikkelingen zien die Hilversum het afgelopen jaar heeft doorgemaakt. Het gaat bijvoorbeeld over de Kindergemeenteraad. Kinderburgemeester Willemijn de Groot vertelt hoe het er afgelopen jaar aan toe ging in deze raad. Aan het einde van het filmpje geeft ze het woord aan burgemeester Broertjes, die zijn nieuwjaarstoespraak houdt. Hij bedankt de pastoor voor het beschikbaar stellen van de St. Vitus voor het jaarlijkse nieuwjaarsconcert. Hij voegt hieraan toe: “De pastoor zei nog wel tegen mij dat ik rustig zou moeten gaan praten omdat ze het achterin anders niet goed verstaan.” Bezoekers lachen en fluisteren elkaar in de oren dat burgemeester Broertjes soms inderdaad wel erg snel kan praten. Daarna vertelde hij dat ze eigenlijk nog tot vanmiddag bang waren dat de kerk niet vol zou lopen en er überhaupt geen achterin zou zijn. Bezoekers beginnen weer te lachen omdat het tegenovergestelde het geval is.

Vervolgens vertelt Broertjes over de uitbundige jaarwisseling die Hilversum heeft gehad dit jaar met de centrale vuurwerkshow en de goede opkomst die dit met zich meebracht. Ook vertelt hij wat 2017 Hilversum heeft gebracht en wat er in de gemeente allemaal is bereikt. Hij vertelt over het station dat een groen pad naar het centrum krijgt, de democratie, de gemeenteraad, de samenleving en de raadsverkiezingen die in maart plaats vinden in Hilversum. Na de lovende woorden over Hilversum, wordt de gemeentespeld uitgereikt aan Ruben Asman. Hij is topsporter Jiujitsu en heeft vroeger lang gevoetbald. Hij is nu ambassadeur van Jongeren op gezond gewicht.

Na de nieuwjaarstoespraak van Broertjes, kondigt gastvrouw Bakker de volgende twee nummers aan die het Orkest gaat spelen. Het eerste stuk is van Wolfgang Amadeus Mozart: Het Klarinetorkest. Hierna wordt er een nummer van Franz Schubert gespeeld dat gaat over een verboden liefde tussen een jonge nette dame en een boerenzoon. Tijdens de nummers vol passie en emotie, “walsen” mensen mee met hun hoofd. Bezoekers zitten met ogen dicht te luisteren en te genieten. Nog geen seconde nadat de laatste klanken zijn aangeslagen, staat het publiek op om een waanzinnig applaus te geven aan het orkest. Mensen vinden het prachtig en lijken geraakt door de muziek.

Kim van Kampen, voorzitter van BVHilversum, is nu aan het woord. Hij vertelt over de Bedrijfsvereniging Hilversum en dat hij blij is met de samenwerking met de gemeente. Na zijn kleine intro wordt de Rabobank Business award uitgereikt. De drie finalisten zijn kinderopvang Toppie, Libris boekenwinkel Voorhoeve en VERS; een saladebar met een concept waarbij gezond eten op nummer 1 staat. De finalisten presenteren zichzelf door middel van een korte film die op de beamer die boven het podium is te zien. Na de filmpjes wordt de winnaar bekendgemaakt: Libris boekhandel Voorhoeve.

Na de uitreiking van de Rabobank Business Award, speelt het orkest Brahms. Het publiek geniet weer van de klanken van het orkest. Nadat het nummer van Brahms is beëindigd, komt Ingrid Gul aan het woord. Zij is manager van Stadsfonds Hilversum. Ze reikt de winnaar van de Stadsfonds Ondernemers Award uit. Dit is een prijs voor ondernemers die erg goed presteren, maar helaas nog niet heel bekend zijn onder het publiek. De winnaar is Frank du Mosch geworden met zijn onderneming The Broadcaster. De onderneming staat er namelijk voor dat het de maatschappij keer op keer net een beetje verbeterd. Dit doen ze bijvoorbeeld doormiddel van een app die de mensen op de hoogte houdt van veranderingen. Daarnaast hebben ze veel succes gemaakt op het georganiseerde Dutch Drone Festival.

Het slotstuk van de avond is de Radetzkymars gecomponeerd door Johan Strauss. De bezoekers kunnen daarna buiten terecht om rond een vuurkorf te genieten van een glas warme chocolademelk en/of glühwein. Met een drankje en een oliebol in de hand wordt de avond druk nagepraat over het afwisselende programma. Mensen lachen en genieten. De Hilversummers hier voelen zich verbonden.