Eerstejaars studenten van de opleiding Social Work aan de Hogeschool Utrecht hebben de afgelopen twee maanden in samenwerking met de gemeente Hilversum onderzocht hoe Wooncentrum de Egelantier kan bijdragen aan de sociale cohesie in de wijk. Afgelopen dinsdag 23 januari presenteerden ze hun resultaten in het woondiensten centrum De Egelantier.

Het is half drie ’s middags. Een groep studenten verzamelt zich in een van de woonruimtes op de 3e etage van het woondienstencentrum. Hier zullen de studenten, verdeeld over twee projectgroepen, de eindresultaten presenteren van het onderzoek waar ze de afgelopen twee maanden zo hard aan hebben gewerkt.

Docent Social Work Sharareh Atabaki van de Hogeschool Utrecht, welzijnscoördinator Thater van Hilverzorg, projectleider Alfons Simon van de gemeente Hilversum, bestuursleden van de Stichting Buurtpost Zuid De Lelier en buurtbewoners zullen na afloop van de presentaties de voorstellen van de studenten bespreken.

Het eerste groepje van vijf studenten stapt naar voren. Ze stellen zich voor en leggen de opdracht uit. Aan de hand van een PowerPoint neemt het groepje het publiek mee door het onderzoeksproces. Om de beurt vertellen ze wat ze de afgelopen weken hebben gedaan. De toehoorders luisteren aandachtig en hier en daar knikt iemand geïnteresseerd. Uit het onderzoek van de studenten blijkt dat veel omwonenden van de Egelantier niet weten wat zich in het wooncentrum afspeelt en wat er te doen is. Ze beschrijven hun idee en en ze laten aan de hand van een financiële berekening zien hoe de Egelantier dit zou kunnen uitwerken.

Na de presentatie krijgen de aanwezigen de gelegenheid om vragen te stellen en opmerkingen te maken. Gonny van de Reede wil inhaken op de ideeën van het groepje. Ze geeft aan dat de Egelantier met sommige ideeën van de studenten al bezig is. Jan Slingerland complimenteert de studenten met hun duidelijke presentatie.

Dan is het tweede project groepje aan de beurt. Net als hun voorgangers stellen ze zich voor en leggen ze hun opdracht uit. Ook dit groepje toont zijn bevindingen in een PowerPoint. Conclusie: het wooncentrum zou meer buurtbewoners trekken als het meer activiteiten organiseert. Een van de studenten uit het groepje heeft individueel bedacht om cultureel te gaan koken in de Egelantier. Het idee is om elke week een ander gerecht te koken om zo diversiteit binnen de Egelantier te trekken.

Ook na afloop van de tweede presentatie bespreken ze deze gezamenlijk. Het cultureel koken valt in de smaak en dit idee houden de bestuursleden in hun achterhoofd. Jan stelt nog wat vragen met betrekking tot het onderzoek van de studenten en hoe deze is verlopen. Hij geeft daarnaast beide groepjes nog wat tips voor in de toekomst.

Alfons Simon neemt het laatste woord. Hij bedankt het publiek voor de aandacht en vertelt hoe hij de samenwerking met de studenten heeft ervaren. Hij bedankt ze voor hun enthousiasme en mooie, overzichtelijke eindpresentaties.

Met deze laatste woorden van Alfons sluit hij de presentaties af. Voor de studenten is het nu wachten op hun cijfer voor het project en de aanwezigen gaan naar huis met veel nieuwe ideeën.