HILVERSUM – In heel Nederland wil het kabinet een telefoonverbod voor op de fiets instellen. Veel discussies over dit verbod zijn er al gehouden, maar nu komt het er echt aan. Als het aan het kabinet ligt, gaat het telefoonverbod 1 juli 2019 in en zal ook Hilversum niet meer bellend op de fiets mogen zitten.

Hilversum heeft er helaas ook mee te maken gehad, een tragisch ongeluk in het verkeer doordat een fietser op zijn telefoon zat. De 13-jarige Tommy-Boy stierf in 2015 omdat hij op zijn telefoon keek terwijl hij op de fiets zat. Hij zag de auto niet aankomen en werd aangereden op de Franse Kamperweg, de weg tussen Bussum en Hilversum. Vanaf juli 2019 gaat het telefoonverbod op de fiets in en gebeuren dit soort ongelukken hopelijk niet meer.

José de Jong, persvoorlichter VVN (Veilig Verkeer Nederland) vindt het verbod een goed idee. “Het is zeker te handhaven in de zin dat het telefoongebruik op de fiets duidelijk te zien is. Ten tweede heeft de Minister van Justitie toegezegd dat er komende jaren meer agenten bijkomen. Ook is hij aan het onderzoeken of Boa’s hier ook een rol in kunnen spelen, dus ik denk zeker dat het verbod te handhaven is”, aldus José de Jong.

Hoe duur de boete gaat zijn voor als je betrapt wordt met je telefoon op de fiets is nog niet exact bekend. Wel heeft de Minister van Infrastructuur en Waterstaat toegezegd dat de richting van de prijs ongeveer zo hoog als een autoboete gaat zijn. Een autoboete voor telefoongebruik in de auto staat nu ongeveer op €230 euro.

De exacte datum van de ingang van het telefoonverbod is dus nog niet bekend, wel is het zeker dat het in gaat in 2019. Als het aan het kabinet ligt gaat het verbod dus in juli van start.