De winnaars van de Zilveren Camera Junior zijn op 17 maart bekend gemaakt in het Hilversums museum. In totaal zijn er zes winnaars gekozen door een jury die bestaat uit de kindergemeenteraad, burgemeester Pieter Broertjes en directeur Stef van Breugel. De Zilveren Camera Junior is bedoeld voor kinderen tussen de tien en achttien jaar. De deelnemende kinderen maakten één foto of een fotoserie over hun dagelijkse nieuws.

Bij binnenkomst in het museum door de witte, maar donkere hal, is er veel energie te voelen. Kinderen rennen, roepen en praten luidruchtig door elkaar heen alsof ze elkaar willen overmeesteren. Aangekomen in de eerste ruimte, met grote donkerblauwe muren, van het museum staan allemaal mensen verzameld. Ouders, opa’s, oma’s en kinderen. Ze staan hard en enthousiast met elkaar te praten over de foto’s die er te zien zijn in deze ruimte van de ‘volwassen’ Zilveren Camera en over wie er nou wint van de Zilveren Camera Junior.

Om twee uur precies neemt directeur Stef van Breugel het woord en wordt ineens iedereen stil, zelfs de kinderen. “Welkom iedereen. Ik wil aan alle kinderen meegeven om door te gaan met fotograferen, ongeacht of je nou wel of niet wint!” Hierna geeft hij het woord aan Veronique Jansen die de kinderjury vraagt naar voren te komen. “De foto’s zijn gemaakt én ook deels beoordeeld door kinderen en dit is onze kinderjury”. De, jonge,  kinderjury leden krijgen het woord en vertellen zachtjes dat ze eerst les hebben gekregen in waar ze op moeten letten bij het beoordelen van een foto voordat ze gingen beoordelen. “Er waren heel veel mooie foto’s en het was ook zeker niet makkelijk om te kiezen”.

Nadat Veronique een applaus vraagt voor de kinderjury en deze weer in het publiek zijn gaan staan, kondigt ze burgemeester Pieter Broertjes aan. “De burgemeester Pieter Broertjes zal de prijzen nu uitreiken aan de winnaars.” De kinderen én ouders beginnen enthousiast met elkaar te praten en houden hun kinderen dicht bij hen in buurt.

“Er zijn twee winnaars, een voor een serie en een voor een enkele foto. Ook zijn voor beide categorieën een tweede en derde plaats” begint Broertjes. Iedereen staat nu vol verwachting te luisteren en het wordt muisstil.

“De winnaar voor de enkele foto is de 15-jarige Marie Claire Aling met haar foto van de molens in een winkelruit.” Voorzichtig komt ze naar voren en neemt ze haar prijs in ontvangst. Ze vertelt zacht dat ze de foto heeft genomen tijdens een uitwisseling van school en wilde laten zien wat Nederland nou inhoud aan de Deense uitwisselingsstudenten. Marie Claire en haar moeder nemen hierna breed lachend en stralend alle complimenten en loftuitingen in ontvangst van alle aanwezigen.

De winnende foto van de fotoserie laat psychische problemen onder jongeren zien. Zo zie je jongeren ineengedoken en verscholen zitten. Deze serie is gemaakt door de 17-jarige Lotte Pranger.

De 15-jarige Kees Jeeninga wint de derde prijs voor een enkele foto over de actie van de ‘klimaatspijbelaars’. Andere winnaars zijn de 16-jarige Fleur Verbeek die de tweede prijs wint voor een enkele foto van de Berlijnse muur. Nina van Laar, 16 jaar, krijgt de tweede plaats voor een fotoserie over de tweede wereldoorlog en de 12-jarige Tygo Ouwerkerk krijgt de derde prijs voor zijn fotoserie over honden.

Kees Jeeninga, Tygo Ouwekerk en Lotte Pranger zijn alle drie niet aanwezig. Waar het publiek erg van opkijkt. Om zich heen kijkend staat iedereen te wachten op het winnende gezicht, maar die komt in drie gevallen niet tevoorschijn. Pranger is de enige die dit van tevoren heeft aangegeven waardoor Broertjes onverwachts met de andere prijzen in zijn handen blijft staan waarop Broertjes zegt bij de andere twee: “Oh nou, ook niet? Oke dan.”

Na de prijsuitreiking is het moment dat de winnaars zélf op de foto gaan met de burgemeester en de directeur. Voorzichtig schuifelen ze naar voren en gaan ze naast Broertjes staan. Vol trots worden alle winnende foto’s omhoog gehouden en wordt er breed gelachen. Iedereen dringt zich om de winnaars, directeur en burgemeester heen.

Er worden enorm veel foto’s genomen door ouders, opa’s en oma’s, maar ook door de twee professionele fotografen met hele grote camera’s en flitsers.

Na het foto moment alleen voor de winnaars, mogen alle deelnemende kinderen met de burgemeester op de foto. Dit doen ze dan ook vol energie en enthousiasme. Het is een flinke groep dus het is eerst even herschikken wie waar staat door de fotografen. De kleinsten gaan vooraan en de wat grotere kinderen achter. De burgemeester gaat helemaal rechts staan. Er wordt breed gelachen maar ook enorm serieus gekeken door de kinderen. Na het fotomoment verzamelen de kinderen én ouders zich snel rondom de iPad in de zaal. Hierop worden namelijk de rest van de foto inzendingen digitaal getoond.

Ouders, opa’s en oma’s staan druk met elkaar te praten terwijl ze kijken naar de ingezonden foto’s. “Welke vind jij het mooist?” Is een vraag die vaak te horen is. De kinderen staan eerst mee te kijken naar de foto inzendingen en praten mee, maar daarna zijn ze vooral weer druk aan het rondrennen door het museum heen.

Eenmaal richting de donkere uitgang van het museum liggen er stapels ansichtkaarten van alle winnende foto’s van de afgelopen zeventig jaar van de ‘volwassen’ Zilveren Camera. Deze zijn bedoeld om mee te nemen en voor de kinderen als herinnering om te blijven fotograferen.