Van vrolijk feest naar heftige confrontatie

Alsof heel Hilversum zich heeft verzameld op de Kerkbrink, zo druk is het. De pietenband voorziet het plein van feestelijke muziek. Over het plein huppelen zwarte en roetveegpieten die pepernoten uitdelen aan jong en oud. Wanneer Sinterklaas op de entree van het Hilversums Museum de hand schudt van burgemeester Broertjes en kinderburgemeester De Wit, kan de jaarlijkse intocht beginnen, die dit jaar eindigde in een heftige confrontatie.

Zodra de enthousiaste ouders en kinderen de Goedheiligman vanaf de Kerkbrink uitzwaaien met “Dag Sinterklaasje”, kan zijn intocht door de Hilversumse straten van start gaan. Vooraan in de optocht dansen roetveegpietjes met rode en witte pompons, die hun bewegingen uitvoeren op de vrolijke muziek van het orkest. Achter het orkest lopen pluche dieren, die de enthousiaste kinderen langs de weg entertainen door highfives te geven en met hen op de foto te gaan. Vervolgens rijdt er een witte limousine mee, de wagen is zo lang dat hij met moeite de draai vanaf de Kerkbrink naar de Langestraat kan maken. Vergezeld door enthousiaste pieten is hij daar dan eindelijk, Sinterklaas. Hij rijdt op zijn witte schimmel Amerigo en begroet jong en oud langs de kant.

“Alsof ik nog in Spanje ben, wat een lekker weertje!” roept de Sint vanaf zijn paard de menigte toe. Kinderen verkleed als Sinterklaas of Piet zitten op de nekken van hun ouders om de Goedheiligman te kunnen bewonderen. Op de stoep staan kinderen met zakjes waar de Pieten pepernoten in strooien. Zelfs het winkelpersoneel van de Gijsbrecht staat buiten wanneer de Sint de straat nadert.

Ondertussen staan op de Groest tegenstanders van Zwarte Piet te demonstreren. Kreten als “Zwarte Piet is zwart verdriet” en “rot op Zwarte Piet” roepen de tegenstanders herhaaldelijk door de luidspreker. De politie, die volop aanwezig is tijdens de intocht, houdt de actievoerders in de gaten en beschermt hen waar nodig. “Hou toch op stelletje mafkezen,” roept een man naar de protestbeweging terwijl de politie hem tegenhoudt. “Oprotten” en “wegwezen” zijn termen die voorstanders naar de tegenstanders roepen.

Nog voordat Sinterklaas de Groest nadert, lijkt het protest uit de hand te lopen. De politie stelt een linie op om de protesteerders te beschermen. “Het wordt echt niet meer leuk,” zegt een agent tegen zijn collega. Burgemeester Broertjes is ook aanwezig en praat met de tegenstanders. Voorstanders van Zwarte Piet roepen uitdagend naar de protesterende tegenstanders. De politie begeleidt de actievoerders voor hun eigen veiligheid de straat uit.

Wanneer blijkt dat de actievoerders zich via de Prins Bernardstraat naar het politiebureau zullen verplaatsen, rent iedereen de straat in. Politie te paard, op de fiets en in busjes blokkeren de weg aan beide kanten zodat ze een baan creëren voor de demonstranten. “Iedereen die weigert de straat te verlaten, wordt aangehouden,” roept een politieagent vanaf zijn paard naar de menigte toe. De anti-demonstranten verlaten met geschreeuw en getoeter van scooters de straat. De politie begeleidt de demonstranten naar het politiebureau. De menigte voorstanders lost langzaam op in de Hilversumse straten.

Burgemeester Broertjes in gesprek met de demonstranten

Foto: Rianne Mookhoek