Volgende week donderdag organiseert PechaKucha Hilversum de veertiende “PechaKucha Night” in Podium de Vorstin. Elf mensen geven aan de hand van 20 afbeeldingen die ieder 20 seconde worden getoond een presentatie over een onderwerp naar keuze. Met deze keer onder andere “Schimmel? Getsie!” door Jan Berbee, “Grenzeloos illustreren” door Sophia Breems en “Up/Down Infoporno” door Andreas Tabak.

Twee keer per jaar organiseert PechaKucha Hilversum een “PechaKucha Night” in de Vorstin. Aankomende donderdag 23 november is de veertiende editie. Onderwerpen en sprekers variëren elke keer, er zijn vrijwel geen eisen: “PechaKucha is wat dat betreft vrij laagdrempelig, je hoeft geen professionele spreker te zijn om je verhaal te doen bij ons”, legt Adri Gersen uit, voorzitter van PechaKucha Hilversum, “de sprekers en onderwerpen zijn heel divers. Het is juist bedoelt om creatievelingen samen te brengen.”

Bij PechaKucha, wat geroezemoes betekent in het Japans, laat een spreker een diavoorstelling zien van twintig afbeeldingen die ieder twintig seconde blijven staan. De afbeeldingen volgen elkaar automatisch op en de spreker vertelt een verhaal bij de afbeeldingen. “Ook voor professionele sprekers kan PechaKucha een uitdaging zijn”, vertelt Adri Gersen, “omdat elke afbeelding slechts twintig seconde wordt getoond moet er een duidelijk tijdsschema zijn van wat je gaat vertellen zodat je niet een afbeelding achter- of voorloopt. Zo krijg je een compacte, duidelijke presentatie, zonder dat de spreker te veel kan afwijken van waar het nou echt over gaat.”

Sinds Annemieke en Mart-Jan Oosterveld van MOOST-architecten de eerste PechaKucha Night in Hilversum organiseerden in februari 2012, zijn er jaarlijks zeker twee reguliere PechaKucha Nights in de Vorstin. De onderwerpen kunnen dan vrijwel overal over gaan. Van persoonlijke verhalen tot opvattingen over bepaalde kwesties, er is totale vrijheid in de keuze. Soms worden er ook PechaKucha avonden gehouden met een thema: “Een paar maanden terug was het de Dag van de Architectuur”, vertelt Adri Gersen, “toen hebben een aantal sprekers hun ideeën over ‘Goed wonen in een goede stad’ gepresenteerd in PechaKucha format. Dit soort evenementen wordt meestal georganiseerd in opdracht van derden.”

In 2003 organiseerden Astrid Klein en Mark Dytham van “Klein Dytham Architecture” de eerste PechaKucha night in Tokyo als bijeenkomsten voor architecten om hun ideeën en projecten te presenteren en met elkaar te delen. Inmiddels is PechaKucha uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. In meer dan 1000 steden over de wereld worden PechaKucha Nights gehouden. Zo ook in ongeveer twintig Nederlandse steden, waaronder: Utrecht, Den Haag, Amsterdam, Leiden en natuurlijk Hilversum.

Aankomende donderdag 23 november is de tweede PechaKucha Night in Hilversum van 2017. De aanvang is om 20.20 uur, de deuren openen om 19.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar op pechakucha-hilversum.nl en aan de deur.