HILVERSUM – De sinterklaastijd is weer aangebroken. Tijd om je schoen te zetten, verlanglijstjes te schrijven en een hoop pepernoten te eten. Wat ook al een heel lange tijd in de sinterklaastijd een terugkomend onderwerp is, is de discussie over de kleur van de Zwarte Pieten. Ook de Hilversumse basisscholen hebben dit jaar weer intern gediscussieerd over wat voor Pieten er dit jaar op de scholen zullen langskomen en de uitkomsten hiervan zijn verdeeld.

De Titus Brandsmaschool geeft aan voor het eerst over te gaan op een roetveegpiet: “We vinden dat we met de tijd mee moeten gaan, als er op tv allemaal nieuwe soorten Pieten te zien zijn vinden we dat we ons als school ons daaraan moeten aanpassen.” De Montessorischool gaat de kleur van de Zwarte Pieten echter niet veranderen: “Bij ons op school zullen er dit jaar gewoon weer vier Zwarte Pieten langskomen. We willen bewust niet meegaan met de mediahype omdat we vinden dat er niks moet veranderen aan het sinterklaasfeest.”

De Augustinusschool krijgt ook bezoek van de goedheiligman en zijn ‘gewone’ Zwarte Pieten: “Het is wel degelijk ter sprake gekomen of we mee zouden moeten gaan met de tijd, maar we voelen ons niet geroepen om dit dit jaar al te veranderen.” Ook de Wilhelminaschool zal bezoek krijgen van ‘normale’ Pieten.

Enkele scholen proberen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet tevreden te houden. Op basisschool de Wilge zullen Zwarte en roetveegpieten te zien zijn: “Wij hopen dat door de komst van verschillende Pieten de discussie op zal houden. We hebben ouders onlangs een brief gestuurd waarom wij voor deze oplossing gekozen hebben en we hebben eigenlijk nog geen negatieve reacties op de brief gehad.”

Ook de Wegwijzer kiest voor de tussenweg, maar krijgt gekleurde en Zwarte Pieten in plaats van de roetveegpieten op bezoek: “Wij vinden het risico te groot dat de roetveegpieten herkent zullen worden doordat ze maar deels geschminkt zijn, en daarom kiezen wij voor de gekleurde Pieten.”