HILVERSUM - “Goed het moment is daar”, de woorden van Matthieu Feijen galmen door een overvolle Sint. Vituskerk. “De ondernemersprijs, de publieksprijs van de Verkiezing Hilversumse Onderneming van het jaar gaat dit jaar naar…. de Jumbo aan de Larenseweg!” Onder een luid applaus en met een lach van oor tot oor nemen Carl van Dam en Sipke Schoonhoven, eigenaar en directeur van Jumbo aan de Larenseweg, de Rabobank Business Award in ontvangst.

“Samen beter ondernemen. Als we alle bedrijven van Hilversum verbinden, dan doen we dit door onderling kennis te delen en samen de belangen van ondernemers te behartigen. Ook zetten we ons in voor de verkiezing Hilversumse ondernemer van het jaar. Maar samen beter ondernemen is meer dan dat. Samen met de gemeente, samen met de provincie. Ondernemingsverenigingen en allemaal andere partijen zorgen samen voor een goed ondernemingsklimaat. Versterking en groei van de bedrijven van nu, maar ook visie op de verantwoording en verduurzaming van het ondernemerschap. Dat is iets wat wij samen doen, samen moeten doen.” Met deze woorden opent Matthieu Feijen, voorzitter van BVHilversum, in de Sint. Vituskerk de uitreiking van de Verkiezing Hilversumse Onderneming van het jaar. In de periode van 1 november tot 13 december konden alle Hilversummers stemmen op één van de genomineerden. Hieruit kwam een top drie naar van kanshebbers naar voren die tijdens het nieuwjaarsconcert in spanning afwachten wie er met de publieksprijs vandoor mag.

Na de toespraak van Matthieu Feijen volgt er een reeks video’s van gewaardeerde Hilversumse ondernemers. Wanneer de video’s afgelopen zijn en alle drie genomineerde voorzien van een bloemetje op het podium staan is het moment van de uitreiking daar. De Jumbo aan de Larenseweg heeft de meeste stemmen en wint daarmee de Rabobank business award en de titel ‘ondernemer van het jaar 2019’. “Ik ben eigenlijk nog een beetje onder de indruk van de prachtige muziek die we vanavond gehoord hebben, maar het is heel mooi dat we hier vanavond staan als winnaar. Heel veel mensen hier in Hilversum zijn druk bezig met onze supermarkt en wij vinden het heerlijk om alles voor de klant te doen,” aldus Carl van Dam. ‘Filmtheater Hilversum’ en ‘wijnwinkel Il DiVino’ slaan de plank net mis, voor hen eindigt het avontuur met een welverdiende tweede en derde plek.

Carl van Dam en Sipke Schoonhoven zijn overigens niet de enige die een feestje kunnen vieren. Naast de publieksprijs reikt Maarten Pel van Stadsfonds Hilversum een juryprijs uit, de ‘stadsfonds Hilversum Award’. Deze prijs voor beste en uitzonderlijkste onderneming gaat naar Marco van Veldhoven, eigenaar van 6 horecaketens in Hilversum. Het is even spannend of van Veldhoven wel aanwezig is. Het blijft verdacht lang stil als Maarten Pel hem het podium op roept. Nadat een paar keer de vraag “Marco ben je aanwezig?, Marco?” door de kerk galmt, klinken er weliswaar vanuit helemaal achterin de Kerk voetstappen. “Ik was hier eigenlijk een beetje met valse voorwensen heen gehaald dus ik ben erg verrast, ik had dit niet verwacht. Ik ben bijzonder trots en dankbaar dat ik deze prijs mag ontvangen, ik vind dat een grote eer. Dus ook namens al mijn medewerkers waanzinnig bedankt.”

De verkiezing Hilversumse Onderneming van het Jaar is een initiatief van de gemeente Hilversum, Rabobank Gooi en Vechtstreek en de BV Hilversum en vindt sinds 2017 elk jaar plaats.