CDA Hilversum, ChristenUnie Hilversum, D66 Hilversum en VVD Hilversum maken van het Wilhelmus verplicht stellen op basisscholen geen speerpunt. De landelijke partijen hebben in hun regeerakkoord opgenomen dat het Wilhelmus geleerd moet worden, inclusief de context daarvan, maar ook basisscholen in Hilversum lijken zich niet extra bezig te houden met het volkslied.

Jan de Wit, fractievoorzitter ChristenUnie Hilversum, raadpleegt zijn dochter om te kijken of kinderen het op haar school zingen. “Soms, zegt ze. Ze kennen het een beetje. Ik heb er zelf niks tegen om het te zingen, dat moesten wij vroeger ook, maar er komt vanuit onze partij geen lokale actie. Tegen alles wat je verplicht stelt ontwikkelen mensen aversie.” Volgens Annemarie den Daas, fractievoorzitter D66 Hilversum, was het voor haar partij ook landelijk geen belangrijke kwestie. “Van mij mag het, maar wij zullen echt niet op Hilversumse scholen gaan controleren, of initiëren dat ze dat per se moeten doen.” Frits Vogel, fractievoorzitter van VVD Hilversum, is niet van plan zich er tegenaan te bemoeien. “Van mij hoeft het niet, als VVD Hilversum, maar als de partijen in Den Haag iets beslissen, dan moeten de scholen maar zien hoe ze ermee omgaan.” Ook bij CDA Hilversum hebben ze er nog geen invulling aan gegeven. Fractievoorzitter Olaf Streutker: “We wachten even af wat er landelijk wordt besloten, maar we gaan er zelf geen speerpunt van maken.”

Op GBS De Wegwijzer en de Augustinusschool wordt over extra aandacht voor het volkslied niet gesproken. De scholen besteden naar eigen zeggen al heel wat aandacht aan de nationale identiteit, maar hebben geen speciaal moment voor het Wilhelmus. Petra Veefkind, teamleider van GBS De Wegwijzer: “Aan 4 en 5 mei besteden we veel aandacht, maar het Wilhelmus zingen we niet. We hebben niet een soort statisch moment met een vlag en een hand op het hart.” Louise van der Burg, directeur van de Augustinusschool: “De bovenbouwgroepen van de Augustinusschool besteden tijdens de meimaand veel aandacht aan de 2e wereldoorlog. Ik zie het nut niet van dagelijks of wekelijks het Wilhelmus zingen.”

Veel scholen in Nederland vinden het niet erg om aandacht te besteden aan het volkslied, maar de inmenging van de politiek stuit hen tegen de borst. Veefkind: “Het is wel weer een moetje.”