HILVERSUM – Een revolutie in het jeugdvoetbal, met die uitspraak werden de nieuwe plannen van de KNVB om het voetbal volledig op de schop te gooien afgelopen week gepresenteerd. De KNVB spreekt van een noodzakelijke stap vooruit om andere voetballanden bij te houden. Toch hebben veel amateurclubs commentaar op de plannen uit Zeist. Arjan Wingelaar, voorzitter van de technische commissie van Hilversumse club Altius, is het niet eens met deze amateurclubs: “Vernieuwing van het jeugdvoetbal, eindelijk!”

Wat vindt u in het algemeen van de nieuwe plannen?
“Ik was erg blij met de nieuwe plannen. Eindelijk vernieuwing binnen het amateurvoetbal! Het is een belangrijke stap vooruit om met andere voetballanden, die hun jeugdopleiding de afgelopen jaren al op de schop gegooid hebben, weer langszij te komen!”

Wat waren de eerste reacties binnen de club?
“Wij zelf, de technische commissie en de trainers, waren eigenlijk meteen voor het plan. Het allerbelangrijkste vind ik dat de KNVB eindelijk veranderingen aan het doorvoeren is. Of dit plan uiteindelijk een verbetering is zal op lange termijn moeten blijken. Wij (de KNVB en de sport) lopen al jarenlang achter op andere sporten en landen en daar mag wel eens verandering in komen. Ik verwacht dat dit pas het begin is. Er staat nog veel meer te gebeuren binnen het Nederlandse voetbal. Er zou bijvoorbeeld naar mijn mening meer tempo in het voetbal moeten komen door de ingooi zoals we die nu kennen af te schaffen.”

Het doel van de KNVB is meer plezier in voetbal voor de jeugd. Denk je dat dat doel met deze nieuwe spelvormen behaald kan worden?
“Dat denk ik wel, maar helemaal zeker weet je het niet. Kinderen willen natuurlijk gewoon lekker voetballen, de bal zo veel mogelijk hebben en scoren. Ik denk dat dat hiermee dat doel behaald gaat worden. Ik vraag me alleen wel af of dit wel het echt het uiteindelijke doel van de KNVB is. Eigenlijk denk ik dat de aanleiding van dit plan de droevige resultaten van het Nederlands elftal is. Ze verkopen het plan natuurlijk goed, en deels zal het plezier van de kinderen ook wel het doel zijn, maar ik denk dat er meer achter schuilt.”

Wat voor een problemen levert het voor Altius op?
“Ik weet nog niet echt of het problemen voor de club oplevert. Met de nieuwe indelingen zullen we ongeveer 1 of 2 meer teams hebben dan dit seizoen, maar we hebben ruimte genoeg hier. De allerjongsten spelen twee tegen twee spelen op een klein veld, dus er zullen dan ook meer teams op een veld passen. We zullen wel wat meer doeltjes moeten kopen, maar ik heb begrepen dat de ING een flink bedrag opzij heeft gezet voor de amateurclubs om ze te ondersteunen. Ik verwacht dus dat daar ook wel wat mee gefinancierd kan worden.”

Vindt u volgend jaar niet iets te snel om de nieuwe regels al in te voeren?
“Het zal voor sommige clubs altijd te snel zijn. Als de KNVB het pas na volgend seizoen zou invoeren zullen er ook clubs zitten te piepen, dat houd je toch. Zodra de plannen helemaal rond zijn vind ik dat je ze zo snel mogelijk moet doorvoeren. Een leuk voorbeeld hiervoor is de invoering van het digitaal wedstrijdformulier: voorheen werden alle uitslagen doorgegeven op papier, maar een paar jaar terug veranderde dit ook van het ene op het andere moment. Er zaten toentertijd ook een hoop mensen te piepen. Nu is dat gepiep helemaal gestopt en is het de normaalste zaak van de wereld. Wat mij betreft moeten we de nieuwe plannen zo snel mogelijk doorvoeren.”

Heeft u het gevoel dat amateurclubs voldoende ondersteund worden door de KNVB?
“De KNVB is behoorlijk aan het veranderen. Ik vond het voorheen echt dramatisch, maar de KNVB is volgens mij langzaam maar zeker flinke vooruitgang aan het boeken op dat gebied. Dat moest ook wel, want we liepen ver achter op andere landen. De nieuwe discussieavonden bij de KNVB ondersteunen de clubs en ook de informatievoorziening voor de amateurclubs is al een stuk beter vergeleken met vroeger. Je kon voorheen op het internet niks vinden over amateurclubs, maar dat is tegenwoordig gelukkig wel het geval. De ondersteuning van de clubs gaat zeker de goede kant op, ook bij dit nieuwe plan.”

De KNVB heeft aangegeven graag feedback te krijgen van amateurclubs over de nieuwe plannen. Heeft Altius verbeterpunten doorgegeven aan de KNVB?
 “We hebben aangegeven dat er nog wel meer mag veranderen binnen het voetbal. Regels als buitenspel en de ingooi mogen wat ons betreft gelijk afgeschaft worden en dat hebben we ook doorgegeven aan de KNVB. De afschaffing van deze regels zou veel meer tempo en minder gezeur in het spel brengen. De scheidsrechter hoeft dan niet meer elke keer te fluiten bij een foute ingooi en er zal minder gescheld zijn van ouders langs de zijlijn die het niet eens zijn met de beslissing van de grensrechter.”