Vandaag is het 5 december, wat voor veel kinderen in het thema staat van maar een ding: pakjesavond. Maar hoe pakken basisscholen in Hilversum deze feestelijke dinsdag overdag aan?

De voorbereidingen voor de feestdag beginnen bij de meeste scholen zodra Sinterklaas weer in het land is. Zo ook op Nassauschool. Dit jaar staat op deze basisschool alles rond Sinterklaas in het thema van ‘’Sinterklaas zoekt een slaapplek”. ‘’Het verhaal is dat de Sint graag op school wil slapen, dus kinderen zoeken mee naar een geschikte slaapplek. Vanmorgen troffen de kinderen bijvoorbeeld al een piet aan die op de gang lag te slapen’’, meldt leerkracht Armanda Boeve. ‘’Uiteindelijk vinden de Sint en zijn pieten dan toch een slaapplek op 5 december, namelijk in een tentje op het schoolplein.” De rest van de dag wordt feestelijk ingevuld: Sinterklaas komt samen met zijn pieten alle klassen rond en voor de jongste leerlingen is er nog een speciale viering in de gymzaal.

Deze basisschool is niet de enige school met een thema, op de Lorentzschool zijn ze namelijk bezig met alles wat te maken heeft met het ‘’Pietenhuis’’. Vorige week begonnen daar de voorbereidingen op het Sinterklaasfeest al met het versieren van de school en schoenen die gezet werden door de leerlingen. Hoe het thema ‘’Pietenhuis’’ vormgeeft legt directeur Jeroen Jansen uit: ‘’De kinderen uit groep 8 zijn als roetveegpietjes geschminkt en doen activiteiten voor de andere kinderen, zoals pakjes inpakken en pepernoten bakken. Deze activiteiten vinden in de hal van de school plaats door ongeveer zes keer vier pietjes.’’ Op 5 december bezoekt de goedheiligman groep 1 tot en met 5 samen met zijn twee pieten. De groepen 6 tot en met 8 maken surprises en hier komen de pieten ook nog even langs om een klassenkado te brengen.

Op gereformeerde basisschool ‘’De Wegwijzer’’ slaan ze deze feestdag ook zeker niet over. Daar is ieder jaar een andere manier van binnenkomst. Dit jaar zal bij binnenkomst van Sinterklaas en zijn pieten een vals orkest van pieten spelen. Vervolgens gaan alle leerlingen naar de gymzaal om liedjes te zingen of een optreden te doen voor Sinterklaas. Als elke groep weer terug in de klas is, komt Sinterklaas de klassen langs en vertelt een leuk verhaaltje over elk kind, wat de leerkracht van tevoren heeft opgestuurd. Vanaf groep 4 worden er ook surprises gemaakt en in deze klassen blijft Sinterklaas dan ook korter in de klas. ’s Middags is er een keuzemenu van knutselen, tekenen of een film kijken. ‘’Het is een onrustige, chaotische dag, maar wel heel leuk’’, vertelt Petra Veefkind, teamleider en leerkracht. Aan het geloofsaspect besteden ze deze dag geen extra aandacht. Veefkind: ‘’Wij zijn een christelijke school en dat merk je aan alles, de identiteit is heel erg zichtbaar. Elke ochtend bidden we, zingen we en wordt er een Bijbelverhaal voorgelezen. De Sint is een heilig man van vroeger, maar dat is niet waar wij iets mee doen. Op 5 december is het gewoon een leuke viering.’’