Brahim Ej-Jaouani (29), jongerenwerker van Hilversum-Zuid, staat voor het uitgebrande wijkcentrum ‘De Lelie’. Het was een van de oudste buurthuizen van Nederland. Hij laat zien waar de ingang was en schetst een beeld van hoe het pand er voor de brand uitzag. De contouren geven aan waar voorheen de toneelruimte was. Hier kregen de kinderen uit de buurt toneel-les.
Nu is een klein pand in de buurt ingericht als informatiepunt voor de wijk. Ondanks de brand kan het jongerenwerk doorgaan. Brahim vertelt over zijn werk als jongerenwerker in Hilversum-Zuid en zijn ambities.

Wat voor studie heb je gedaan voordat je aan de slag ging als jongerenwerker?

“Ik heb sport, gezondheid en management aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen gestudeerd. Dit is niet de standaard studie die leidt naar een baan als jongerenwerker, maar ik heb altijd interesse gehad in werk met jongeren. Per toeval kwam ik bijna vijf jaar geleden een vacature tegen voor jongerenwerk in Hilversum en heb ik gesolliciteerd.”

Wat houdt het werk van een jongerenmedewerker precies in?

“Wat wij als jongerenwerkers doen, is de straat opgaan om in gesprek te komen met de jongeren uit de wijk. Tijdens de gesprekken proberen we erachter te komen wat de jongeren in de wijk bezighoudt en wat zij bijvoorbeeld missen. Aan de hand van de vraag van jongeren kijken wij wat we samen met hun kunnen organiseren in de vorm van activiteiten.

Kun je hier een voorbeeld van geven?

“Een aantal jaar terug vertelden een grote groep jongeren uit de wijk aan mij dat ze geen plek hadden waar ze konden samenkomen. Omdat hier onder de jongeren veel vraag naar was, ben ik daarmee aan de slag gegaan met de jongeren. Ik regelde in eerste instantie een avond in het buurthuis ‘De Lelie’ waar de jongeren konden samenkomen om bijvoorbeeld op de PlayStation te spelen en te kletsen. Doordat dat een succes was is dat toen uitgebreid naar 2 avonden. Ook werd er bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding gegeven. We organiseren alles rondom de jongeren. Als de jongeren aangeven dat ze iets willen, gaan wij kijken of dit haalbaar en nodig is. Als dit het geval is, gaan we dit samen met de jongeren realiseren.”

Naast het organiseren van activiteiten zorgen wij ook voor begeleiding. We coachen jongeren en proberen ze bewust te maken van hun keuzes.  Keuzes kunnen tot iets positiefs leiden, maar keuzes kunnen ook negatieve gevolgen hebben. We proberen deze jongeren bewust te maken voor de gevolgen van hun keuze.  Natuurlijk gaat dit niet in een keer maar met vallen en opstaan, maar dat maakt dit werk wel leuk.”

Zijn er nog dingen die je naast jouw werk als jongerenwerker doet?

“Sinds kort zorg ik ook voor individuele begeleiding als ZZP-er. Dit is buiten Hilversum. Ik begeleid tijdens dit werk mensen die hun leven niet helemaal op orde hebben en probeer samen met de cliënt voor structuur te zorgen.”

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

“Ik ben erg ambitieus. Ik denk dat als ik over vijf jaar precies hetzelfde zou doen er iets niet helemaal klopt. Het jongerenwerk zou ik wel willen blijven doen, maar een andere richting op. Misschien in de richting van scholen. Daarnaast zou ik mezelf willen bijscholen of trainen. Ik denk niet dat ik nog een hele nieuwe opleiding zal gaan doen, maar je bent nooit te oud om te leren.”