Leuk hoor, zo’n versierde gevel en een voortuin nog extremer verlicht dan een billboard op Times Square, maar is dat nou een weergave van de geboorte van Jezus? Het is nog geen 6 december geweest of de Intratuin zit met een lege kerstafdeling en de tuincompositie van uw gemiddelde buurman vreet stroom voor de hele straat. Ja hoor, Kerstmis komt eraan. De Kerstman en zijn rendieren zijn gevestigde boegbeelden op deze feestdag. Maar de kerststal, compleet met Jozef, Maria, de drie wijzen en baby Jezus, is een veel minder gebruikelijk vensterbankaccessoire. Vergeten we massaal de echte betekenis van Kerstmis in Nederland, of denk ik teveel na over kerstversiering?

Of we daadwerkelijk de betekenis van Kerstmis vergeten kan ik niet bewijzen. Ik ging naar een christelijke basisschool, waar ik opgroeide met het kerstverhaal en adventskaarsen. Ook ben ik gedoopt en ging ik tot mijn tiende wekelijks naar de kerk. Toch identificeer ik mijzelf niet met christenen. Mede omdat ik niet meer bid, niet langer wekelijks naar de kerk ga en omdat ik vloek. Ik merk wel dat het mij stoort dat we de kerstgedachte, de geboorte van het kind in de kribbe, steeds meer links laten liggen. Het is een gevoel dat ik heb, ik kan me niet voorstellen dat we het kerstverhaal niet meer vertellen. Stel je voor: een Nederland in de 22ste eeuw waar we het verhaal van Jezus niet meer vertellen aan de generatie na ons.

Toen ik verder keek dan de plastic sneeuwvlokjes en opblaasbare kerstmannen rondom Kerstmis in Hilversum, zag ik dat Hilversum zich nog altijd bezighoudt met de geboorte van Jezus. Kinderen konden kennismaken met het kerstverhaal door mee te doen aan een lichtjestocht in Hilversum Noord en in Hilversum Oost. Een soortgelijk evenement vond plaats in Hilversum Zuid, waar een wandeltocht werd gelopen die het kerstverhaal tot leven bracht.

Ik kan me mateloos storen aan afgezaagde kerstversiering, en vind de manier waarop Hilversum het kerstverhaal benadert juist prachtig. Maar als puntje bij paaltje komt geniet iedereen van deze feestdag op zijn of haar manier. Voor de een betekent dat een led verlicht rendier op het dak, en voor de ander is dat de geboorte van Jezus herdenken.