Aafke Vreugdenhil is de lijsttrekker van ChristenUnie Hilversum bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Ze volgt Jan de Wit op als lijsttrekker. Hier een interview met haar.

“Wat er echt in Hilversum moet worden veranderd? We zijn natuurlijk al met veel goede dingen bezig in Hilversum en daar gaan we natuurlijk ook mee door. Op bijvoorbeeld sociaal gebied gebeuren er veel goede dingen, zoals bijvoorbeeld het Sociaal Plein. Dat hebben we best goed gedaan maar als het dan een poosje loopt  zitten daar wat kinderziektes in. Zelf vind ik dat er nog wel veel beter samengewerkt kan worden tussen allerlei hulpverleners. We willen dat doen door dat steeds te benoemen, zo van: ‘mensen jullie moeten beter gaan samenwerken.’ dan worden mensen beter geholpen.

Wat ik ook heel jammer vind is dat er ook nog een groep mensen is die niet goed weet waar ze allemaal recht op hebben en wat voor regelingen er allemaal zijn. Bijvoorbeeld mensen met een heel laag inkomen, daar zijn allemaal regelingen voor. En ze moeten weten dat ze gebruik kunnen maken van allerlei regelingen. Bijvoorbeeld voor kinderen uit arme gezinnen, daar hebben we allerlei leuke regelingen voor zoals allerlei vergoedingen voor sport en kortingen voor zwemlessen.

Er is altijd meer armoede dan dat je denkt. Niet alleen mensen met een laag inkomen maar ook zelfstandigen die een laag inkomen hebben. En er is best wel veel werkloosheid. Als we de werkloosheid willen oplossen moeten werkgevers beter gaan samenwerken met de gemeente, dat vind ik heel belangrijk. Maar wat ik ook heel belangrijk vind is dat mensen met een bijstandsuitkering gestimuleerd worden om parttime banen aan te nemen. Als je alleen maar zoekt naar een fulltime baan is dat veel moeilijker. Want mensen met een bijstandsuitkering hebben ook vaak het idee dat als ze een parttime banen nemen dat ze dan niet makkelijk meer in de bijstand kunnen komen. Je moet gewoon hele simpele regels hebben rond die bijstand zodat het heel erg duidelijk is en niet ingewikkeld.

En natuurlijk meer werkgelegenheid naar Hilversum halen.  Dat kunnen we doen door het klimaat in Hilversum aantrekkelijk maken en dat klinkt simpeler als dat het is.Wat ook een lastig probleem is, is dat er veel jongeren opgroeien  in gezinnen waar werkloosheid normaal is. Die jongeren  worden ook niet gestimuleerd om naar school te gaan. Die komen dan in de bijstand terecht en die hebben helemaal geen motivatie  om werk te zoeken. En voor die jongeren zou ik het wel goed vinden als daar bepaalde programma’s voor komen zodat er wel een beetje arbeidsdiscipline wordt aangeleerd want als je altijd gewend bent dat je tot twaalf uur in je nest ligt dan is het moeilijk om in werkritme te komen. En als je thuis niet gestimuleerd wordt om naar school te gaan wordt het heel moeilijk.”