HILVERSUM – Op de Bosdrift in Hilversum Zuid rijden auto’s voorbij en steken moeders met kinderen de weg over. Aan deze weg ligt ook de Clemenskerk, een voormalige rooms-katholieke kerk uit 1914. Het roosvenster van de Clemenskerk schittert in een warme herfstzon en de kerk ziet er verlaten uit. Vrijwilligers en buurtbewoners hebben met succes gevochten tegen de sloop van de kerk, maar de nieuwe plannen voor de kerk willen niet lukken. Het plan om de kerk om te bouwen naar een trampolinepark zou daar verandering in kunnen brengen, maar stuit op veel weerstand in de buurt.

De buurtbewoners vrezen vooral voor de overlast die het nieuwe plan met zich meebrengt. De Clemenskerk ligt middenin de Bloemenbuurt-Zuid met vele woningen aangrenzend. In de buurt vrezen ze voor geluidsoverlast en vooral ook parkeeroverlast van het trampolinepark. “In deze straten is al te weinig parkeerplek met een drukke winkelstraat om de hoek en het gratis parkeren in de buurt,” meldt een bewoner uit de Hugo de Grootstraat. De ontwikkelaars hebben het plan om het braakliggende terrein tussen de Paulusschool en de kerk om te bouwen naar parkeerterrein. Werkzaamheden hieraan begonnen eind januari, maar dit neemt de zorgen van de buurtbewoners rond het trampolinepark niet af. “Het is sowieso niet een ideaal plan. Een concerthal zou mooier zijn, of iets cultureels. Daar is meer behoefte aan.”

Leden van de Stichting Vrienden van de Clemenskerk zijn fel tegen de huidige plannen. De kaders waarin de herbestemming moet vallen, opgesteld door gemeente en BOEi (eigenaar van het pand), worden telkens weer over het hoofd gezien volgens de stichting. In een persbericht van 27 september meldden zij: “De wijk wordt steeds onverwachts geconfronteerd met een nieuw plan en moet dan zelf weer uitzoeken wat de gevolgen hiervan zijn voor het monument, de buurt en direct omwonenden. Daarbij trekt de buurt altijd aan het kortste eind.”

Mevrouw van Hamersveld uit de Irisstraat is een van de directe omwonenden. Vanuit haar woonkamer kijkt ze uit op de Clemenskerk. “Op een gegeven moment ben je het zat en ik ben het al een tijdje zat. We hebben al zoveel meegemaakt met de kerk, het is telkens weer iets anders. Eerst een winkel, dat ging niet door en nu een trampolinepark.” Haar grootste zorg is de parkeergelegenheid, de oprit ervan zou bij haar voor de deur komen. “Je maakt je als bewoner natuurlijk het drukst om wat dichtbij ligt en voor mij is dat die oprit. Vroeger had ik een mooie groene rand voor de deur, maar veel van de bomen zijn nu al gekapt voor de komst van het parkeerterrein.”

De plannen zijn op dit moment nog niet definitief. De onderneemster en BOEi zijn in gesprek met de gemeente hierover. Het eerste gesprek vond plaats op 6 oktober. Zowel de gemeente als BOEi wil over de inhoud van het gesprek niks kwijt. Han Wartna, ontwikkelingsmanager van de Clemenskerk, zegt via telefonisch contact slechts in overleg te zijn met de gemeente.

Het is dus nog niet zeker of de Clemenskerk over enige tijd te bezoeken is als trampolinepark. In ieder geval niet als het aan de buurtbewoners en de Stichting Vrienden van de Clemenskerk ligt. Voorlopig staat de kerk aan de Bosdrift er nog rustig bij en kunnen de bewoners nog genieten van hun rust in de buurt en genoeg parkeerplaatsen.