HILVERSUM – “We wilden een documentaire maken over mensen die een onveilige jeugd hebben gehad, zo zijn we bij Gillie terechtgekomen” Yshara Abdoel Gafoer en Sander Visser, studenten journalistiek, maken een documentaire over de Hilversumse Gillie. Om deze documentaire te financieren hebben ze een crowdfunding opgezet.

Waarom hebben jullie gekozen voor de Hilversumse Gillie?

“Gillie is de hoofdpersoon van onze documentaire. We besloten om een documentaire te maken over de gevolgen van een onveilige jeugd. Hiervoor waren we opzoek naar iemand met een heftig verhaal die dit op een goede manier kon overbrengen. Gillie had een artikel online staan over hoe hij zijn onveilige jeugd zijn huidige leven beïnvloedt en hierdoor zijn we met hem in contact gekomen. Gillie is representatief voor het grote verhaal dat we willen overbrengen, daarbij kunnen mensen zich met hem identificeren. We zijn niet specifiek opzoek gegaan naar een Hilversummer, Gillie had in feite overal vandaan kunnen komen.”

Wat was de reactie van Gillie?

“Bijzonder enthousiast. We hebben hem ontmoet voor een kop koffie en het was vrij snel duidelijk dat Gillie mee wilde werken aan onze documentaire. Gillie vertrouwde op ons om een goede documentaire te maken en wij vertrouwde hem om ons zijn verhaal te vertellen. Wij zijn ervan overtuigd dat hij perfect bij het verhaal past dat we willen overbrengen maar andersom ook. Gillie vindt dat zijn verhaal verteld mag en moet worden. Er heerst een taboe rond een ongelukkig gezin en Gillie wilt dat doorbreken. Hij vertelt heel eerlijk en open over hoe het thuis is gegaan.”

Hoe bevalt het maken van een documentaire?

“Dit is voor ons allebei de eerste documentaire die we maken. Het is zwaar, maar wel veruit het leukste wat wij ooit gedaan hebben. Je werkt dag in en dag uit samen, dat is behoorlijk intensief. Maar in de twintig weken dat we aan deze documentaire werken leren we enorm veel. De documentaire is inmiddels een soort van kindje geworden, je wilt niet dat iemand eraan zit. We zijn ongeveer vijftig à zestig uur per week bezig met de documentaire, soms wordt je midden in de nacht wakker met de gedachte: ‘oh dat moet ik nog doen’ en dan werk je om drie uur ’s nachts nog aan de documentaire. Het werken aan de documentaire is ons leven dit halfjaar.”

Jullie zijn ook een crowdfunding gestart, hoe loopt dat?

“We hebben inmiddels €890,- opgehaald, het doel is €2.200,-. We hebben tot 31 december om het geld bij elkaar te sprokkelen. De crowdfunding kost veel tijd en misschien nog wel meer stress. We hebben het geld nodig om de documentaire te realiseren. Wij maken de documentaire, maar om het professioneler te krijgen heb je mensen van buitenaf nodig en die moeten betaald worden. Denk aan kleurcorrectie, final edits, muziek etc.”

Wanneer moet de documentaire af zijn?

“21 januari is de definitieve versie af, dat betekent dat de documentaire dan klaar is om filmfestivals op te gaan en misschien zelfs de televisie. We zijn nu bezig met de eerste versie, die is bijna af. We lopen goed op schema en ondanks dat er nog veel moet gebeuren gaan we ervan uit dat we de deadline van 21 januari gewoon halen. We hebben alles gefilmd en zijn nu druk bezig met het editen van dit materiaal.”

Hoe lang zijn jullie al bezig met deze documentaire?

“We zijn sinds begin september bezig met deze documentaire, maar het proces dat ervoor zit is in mei al begonnen. Toen zijn wij gaan nadenken waar we een documentaire over wilden maken, dit was best lastig. Samen zijn we toen naar de bibliotheek in Utrecht gegaan om te kijken welke onderwerpen ons aanspraken en daar we zagen het boek ‘niemandskinderen’ liggen. We waren beide geïnteresseerd in dit onderwerp en hebben in mei al ons idee moeten pitchen. Vanaf september hebben we les gekregen in het maken van documentaires en in november zijn we begonnen met het filmen van ons beeldmateriaal.”

Er kan nog tot 31 december gedoneerd worden: https://cinecrowd.com/nl/gillie