HILVERSUM – Het geluid van spelende kinderen en biljartende ouderen, het is een normale verschijning in wijkcentrum De Kruisdam. Dagelijks organiseert stichting de Hilversumse Meent verschillende activiteiten voor de buurtbewoners en dat is ‘mooi werk’ aldus Bert van den Broek, die het beheer van het gebouw voor de organisatie regelt: “Het is erg leuk om te zien dat bewoners hier elke week weer komen om iets met elkaar te doen.”

In de Kruisdam is het nog erg rustig, maar straks komen de kinderen uit de wijk, zo vertelt Anneke Kampert: “Elke maandagmiddag organiseren wij van Versa Welzijn in samenwerking met stichting de Hilversumse Meent een kinderknutselmiddag voor kinderen uit De Meent. Ze kunnen kleuren, knutselen, met de strijkkralen of gewoon spelletjes spelen. Niets moet, maar bijna alles mag!” Terwijl ze dit vertelt komen de eerste kinderen binnen. Ze begroet ze bij naam en schrijft ze op. “Een kind vindt het fijn om te horen dat je zijn of haar naam nog weet. Die schrijven we dan ook nog eens op zodat we precies weten wie er allemaal geweest zijn, gewoon voor de zekerheid.” Zegt Kampert, terwijl ze het volgende kind alweer begroet. Na een tijdje zitten er in de zaal ongeveer vijftien kinderen die vrolijk bezig zijn, maar volgens Kampert zullen er later nog veel meer komen: “Normaal gesproken hebben we zo’n 30 kinderen, maar soms zijn het er veel meer en soms wat minder. Het verschilt heel erg. Ze vinden het soms zo gezellig, dat ze ’s avonds soms niet meer naar huis willen.”

Een stukje verderop in het gebouw zit de handarbeidclub. Een gezellig gesmoes uit de kamer is al vanuit het halletje te horen. In de kleine, maar toch ruim uitziende kamer zitten negen dames uit De Meent, toch zijn dit er normaal nog meer: “We zijn gewoonlijk met z’n tienen, maar er is helaas iemand ziek. Dat krijg je als je ouder wordt, hè?” Een instemmend gesmoes van de rest volgt. De handarbeidclub bestaat in deze vorm al ongeveer zeven jaar en is iets waar de dames elke week weer naar uitkijken: “We komen hier elke week en iedereen is er altijd, tenzij iemand echt niet kan. We verzetten afspraken ervoor en zorgen ervoor dat we allemaal op tijd zijn, zodat we onze tijd goed kunnen benutten.” “Als ik dit niet zou hebben, zou ik op de maandag helemaal niks te doen hebben. Dan zit ik thuis en dat vind ik ook niet leuk.” Vertelt een dame die het liefst onbekend wil blijven.

Op de tafels liggen koffiecupjes, lijmpistolen, hamers en kleine glinsterende kraaltjes en nog meer materialen waarvan je niet gelijk bedenkt dat ze bedoeld zijn om mee te knutselen. “Vandaag maken we sieraden van materialen die bijna iedereen in huis heeft.” vertelt de groep. Dat de vrouwen geen amateurs zijn, laat iemand uit de groep zien: “Kijk, dit zijn de platgedrukte koffiecupjes.” zegt iemand, maar die zijn inmiddels bijna niet meer te herkennen. Het is een gezellig groepje, maar toch willen ze benadrukken dat het toch wel gaat om het bezig zijn: “Tuurlijk hebben we het heel gezellig en dat vinden wij ook belangrijk, maar het gaat er vooral om dat we echt iets gaan maken. Anders kunnen we net zo goed elke week afspreken in het café.”

Bert van den Broek van stichting de Hilversumse Meent benadrukt het belang van het buurthuis: “We organiseren dagelijks in het buurthuis verschillende activiteiten voor alle mensen. Zo kan je hier ’s ochtends vaak gymmen of koersballen, ’s middags biljarten we hier en ’s avonds zijn er ook verschillende clubjes die hier afspreken. De meeste buurtbewoners komen hier graag om samen iets gezelligs te doen of gewoon te praten èn dat is best belangrijk. Als buurtbewoners niet met elkaar in contact komen is het voor hun een stuk minder leuk om hier te wonen.”

Stichting de Hilversumse Meent organiseert niet alleen activiteiten in de wijk, maar het behartigt ook de belangen van de buurt bij de gemeente. Dit wil zeggen dat als de gemeente iets in de wijk wilt doen, ze eerst overleggen met de stichting of het wel een goede keus is. Van de Broek noemt een recent voorbeeld: “Afgelopen jaar werden er nieuwe struikjes en bomen geplaatst. De gemeente is toen bij ons geweest om ons te vertellen over het plan en wij mochten kiezen wat voor een groen er geplaatst werd.”