Goede voornemens voor 2019, heeft u ze? Minderen met het gaan naar de Febo aan de Groest of elke week minimaal drie keer naar de sportschool. Of heeft u zich voorgenomen om een keer per week een rondje over de hei in Hilversum te rennen? Goede voornemens die men stelt eind december, ik doe er niet aan!

Wat een onzin: de goede voornemens die men heeft in december voor het hele komende jaar, niemand houdt zich hieraan… Het zit dus tussen de oren! Afspraken maken om hun goodwill te tonen, maar deze uiteindelijk toch niet na te komen. Ik noem het niet ‘goede voornemens’ maar ik noem het ‘jezelf voor de gek houden’. En dan elk jaar dat achterlijke dieet: gedurende een korte periode jezelf uithongeren en leven op shakes, om vervolgens weer in je oude voedingspatroon te vervallen omdat je er niets van geleerd hebt of het te moeilijk vindt. Wat een gezeik!

Ik vraag me toch echt af waarom mensen goede voornemens stellen. Zitten ze niet lekker in hun vel? Zijn ze niet gelukkig? Of willen ze hun leven daadwerkelijk beteren? Mijn moeder heeft ook elk jaar weer een paar ‘goede’ voornemens. Ik vroeg aan mijn moeder waarom ze nou goede voornemens stelt, en er nooit mee door gaat. Op die vraag geeft ze het volgende antwoord: ‘mijn goede voornemens maak ik omdat ik betere kwaliteit van leven wil, en waarom het niet lukt is omdat ik niet gefocust ben op mijn doel. De realiteit is dat ik te druk ben en daardoor te weinig energie heb om mijn goede voornemens na te komen.’ Precies dit, als je iets echt wilt, dan lukt het. Je moet er alleen voor door het vuur gaan. Naar mijn idee zijn de meeste mensen zwak. Opgeven wanneer het een beetje heet wordt onder de voeten.

Laatst kwam ik in de sportschool en zag ik tot mijn grote verbazing een groot doek hangen waar de iets te dikke mannen en vrouwen hun goede voornemens konden opschrijven. Waar slaat dat dan op? Als je iets opschrijft, ga je dat dan wel doen? Wat ik al zei: ‘Als je iets echt wilt, dan ga je ervoor en kan je het ook daadwerkelijk uitvoeren.

Natuurlijk zijn er mensen die het wel volhouden en die voldoende ruggengraat hebben. Vroeger had ik ook goede voornemens. Ik ben er helemaal van afgestapt. Ik ga nu lekker mijn kroketje eten bij de Febo aan de Groest.