Agenda’s staan vol en het campagneprogramma van D66 voor de gemeenteraadsverkiezingen vast. Toch had Hilversummer in hart en nieren, fractievoorzitter Annemarie den Daas (56), een plekje vrij om te vertellen over haar baan bij Outtv en werkzaamheden bij de partij in Hilversum.

Media en cultuur in Hilversum staan hoog op uw agenda, waarom?

“Hilversum is echt het kloppende mediahart van Nederland, dat moeten we echt koesteren en behouden. Natuurlijk zijn andere zaken als werkgelegenheid ook belangrijk. Sterker nog, in deze tijd waarin media en de bijbehorende technologie zo autonoom worden, is het belangrijk dat de werkgelegenheid hier niet aan ten onder gaat.”

Wanneer bent u eigenlijk betrokken geraakt bij D66?

“Ik ben sinds mijn achttiende al lid van de partij, maar er kwam altijd iets tussen waardoor ik geen actie kon voeren: opleiding, werk en kinderen. Toen mijn leven in 2009 in rustiger vaarwater belandde, werd ik toevallig opgebeld door de partij. Ook weer geen toeval denk ik dan, het moest zo zijn. Ik greep de kans direct aan en raakte betrokken bij de drie-zetel-fractie samen met Marijke Koets en Wimar Jaeger. In 2010 stond ik voor het eerst op de lijst als fractiemedewerker. Inmiddels is D66 ontzettend gegroeid en ben ik fractievoorzitter.”

In een promotiefilmpje voor D66 in 2010, vertelt u dat u de derde generatie bent die werkzaam is in de media. Komt dit door uw opvoeding, of heeft dit zich later ontwikkeld?

“Je kunt denk ik wel zeggen dat het voortgekomen is uit mijn opvoeding. Mijn vader werkte bij de Tros en mijn opa bij de Avro. Maar ik denk dat een onbewuste affiniteit met mijn geboortedorp hier ook voor gezorgd heeft. Ik kom natuurlijk uit Hilversum en ben hier opgegroeid. Sinds oudsher is Hilversum een mediastad en de haven van radio en tv. Zo’n beetje alles dat geproduceerd wordt in de media, bevindt zich in een straal van 30 km van Hilversum. Ik wist niet beter. De drempel naar een baan in de media is dan ook niet zo hoog.”

U bent dus werkzaam in de media, wat doet u voor werk?

“Na twintig jaar bij Endemol gewerkt te hebben ben ik sinds 2013 werkzaam bij Outtv, een Utrechtse zender met als doelgroep de LGBT-community. Eigenlijk ben ik een manusje van alles. Ik maak het HR-programma, ben managing director, heb dagelijks de leiding over alle processen die zich hier bij de zender afspelen en we zijn een klein clubje van vijftien man, dus het komt ook wel eens voor dat ik de vaatwasser uitruim. Het is ontzettend fijn, want ik kan hier mijn twintig jaar aan ervaring die ik bij Endemol heb opgedaan kwijt. Behalve het afwassen dan.”

Hoe combineert u een drukke baan bij een lifestylezender met uw werkzaamheden in de politiek?

“Het is druk. Je moet er echt voor in de wieg gelegd zijn. Ik heb het voordeel dat ik mijn hele werkzame leven in de productie gezeten heb. Als dat niet zo was geweest, weet ik niet of ik zo ver gekomen zou zijn. Daarnaast moet het ook rijmen met je thuisfront. Zonder support van het thuisfront, zou ik niet overeind blijven hoor. Dan is de keuze natuurlijk snel gemaakt. Dan kap je ermee. In het begin werkte ik fulltime. Ik merkte dat dat te veel was en werk nu 24 uur per week. Ik werk elke dag tussen 10:00 en 15:00. ‘s Middags kom ik thuis en heb ik tijd voor politiek. De maandag en woensdag zijn gereserveerd voor raads- en fractievergaderingen. Nu is het campagnetijd en vele malen drukker. Zo ga ik van hot naar her om bewonersbijeenkomsten en wijkvergaderingen bij te wonen. Daarnaast zitten we nu vaak rond de tafel met fracties van andere plaatsten in de Gooi- en Vechtstreek.”

U vertelde dat uw opvoeding een belangrijke factor was in uw carrièrekeuze, ziet u dezelfde ontwikkeling bij uw kinderen?

“Nou, samen met mijn partner Wouter heb ik drie dochters.De oudste van 31 werkt bij Dutch Filmworks maar dan in de marketing en sales. De middelste van achttien gaat een heel andere kant op en wil tandheelkunde studeren. De derde is zestien en vindt momenteel de filmacademie erg interessant.”