HILVERSUM – Inwoners van Hilversum kunnen als eerste van Nederland communiceren met hun gemeente via de mobiele browser app Locali. Afgelopen woensdag 13 september tijdens de 12 uur van Hilversum werd de app voor het eerst gelanceerd. Locali is een app die tweeweg communicatie mogelijk maakt tussen de inwoners en de gemeente.

Inwoners vinden vaak dat zij niet goed op de hoogte zijn van beslissingen die de gemeente maakt. Gemeentes willen graag meer contact met hun inwoners maar weten vaak niet hoe. Via Locali legt de gemeente issues voor in Hilversum waar de inwoners op kunnen stemmen en verdere informatie krijgen. Het doel is om zoveel mogelijk te informeren om vervolgens feedback te krijgen van de inwoners. Hierdoor worden allerlei onderwerpen makkelijker besproken en worden burger en politiek dichter bij elkaar gebracht.

Frank du Mosch, eigenaar van mediabedrijf The Broadcaster, heeft in samenwerking met app-bouwer Q42 Locali ontwikkeld. Mede dankzij de steun van de wethouders in Hilversum heeft de app hier zijn eerste doorstart kunnen maken. Wethouder Floris Voorink vertelde hier de redenen voor. Volgens Voorink is de communicatie tussen gemeente en inwoner ontzettend lastig geworden, brieven vliegen ongelezen de prullenbak in en bijna niemand leest meer de krant. Tegenwoordig gaat alles via social media en ondanks dat de gemeente Hilversum gebruik maakt van Facebook, Twitter en Instagram is er nog steeds een communicatie probleem. Locali is een andere vorm van social media die tot nu toe nog niet is gebruikt. Hilversum is de mediastad en wil daardoor voorlopen op andere steden door als eerste hiervoor te kiezen en hierbij een risico te nemen.

Het risico hiervan is dat de inwoners nodig zijn om Locali succesvol te laten worden. Volgens Frank Du Mosch gaat het hierbij niet om gigantische getallen, maar als er al 10 mensen gebruik maken van Locali kan het al werken. Locali is al in overleg met andere steden om de app ook daar te lanceren, maar het is aan Hilversum om als eerste te laten zien of dit een succesvol concept is of niet.