Stel je voor: je krijgt bijna anderhalf ton om een probleem op te lossen, wat eigenlijk helemaal geen probleem is. De gemeente Hilversum maakt van deze illusie een werkelijkheid. Het heeft besloten om 145 duizend (!!!) euro vrij te geven voor jongerenwerk in het centrum. Dit houdt in dat twee ambulante jongerenwerkers voor een bizar hoog bedrag het centrum in worden gestuurd om hier zogenaamde “hangjongeren” aan te spreken. En dat terwijl deze jongeren niet eens voor overlast zorgen.

Dit absurde initiatief is in het leven geroepen door wethouder Karin Walters van Zorg en Welzijn. Ik citeer even een uitspraak van Walters die zij onlangs hierover deed: “Hoewel er geen problemen zijn met jongeren in het centrum, is het wel nodig dat hier jongerenwerk komt. We hebben ze daar nodig op korte termijn.” Terwijl ik dit opschrijf is het voor mij nog steeds een raadsel op basis van welke informatie deze maatregel is genomen.

Even inhoudelijk. Een ambulant jongerenwerker legt contact en onderhoudt een vertrouwensband met jongeren die veel op straat zijn te vinden. Wanneer een groep jongeren rondhangt op straat, stapt de jongerenwerker eropaf en begint een gesprekje met de groep. Ook als er geen problemen of signalen van overlast zijn. Wanneer het gesprek tot zijn einde komt, zegt de jongerenwerker weer gedag en aan fietst weer op z’n gemakje naar huis. Het komt er dus eigenlijk op neer dat de gemeente een bedrag van 145 duizend euro uitgeeft aan twee mensen die in de avonduren een gezellig theekransje houden met de jeugd op straat. Voor dat salaris ben ik ook niet de minste om even gezellig te babbelen.

De jongerenwerkers zijn van 1 april tot en met 31 december actief in het centrum van Hilversum. Mocht het initiatief goed in de smaak vallen, gaat de raad bekijken of er ook in 2020 hiervoor geld word vrijgemaakt. Ik zal ze bij voorbaat alvast een dikke tip meegeven: niet doen. Besteed het geld lekker aan iets anders, want de gemeente kent genoeg problemen die een vergelijkbare investering een stuk harder kunnen gebruiken.