HILVERSUM – HEMA Foundation heeft woensdag in samenwerking met Kinderzwerfboek een zwerfboekenkast geplaatst in de HEMA aan de Kerkstraat. De boekenkast is een initiatief om kinderen meer te laten lezen. Ronald van Zelst, filiaalmanager van deze HEMA, vertelt dat de boekenkast al vaak gebruikt wordt.

HEMA Foundation zet zich de komende 4 jaar in voor taalvaardigheid. Ze laten weten dat een kwart van de Nederlandse kinderen aan de basisschool begint met een taalachterstand. Door de samenwerking met Kinderzwerfboek willen ze deze kinderen helpen. Zwerfboekenkasten staan verspreid door heel Nederland, onder andere in een aantal HEMA filialen. Kinderen mogen gratis boeken meenemen uit zo een boekenkast. Deze boeken zijn te herkennen aan een zwerfsticker die erop geplakt zit.

Ronald van Zelst vertelt dat er regelmatig mensen boeken brengen. “Wij proberen via ons eigen netwerk zoveel mogelijk mensen te benaderen. We hebben ook de bibliotheek benadert. Maar de boekenkast staat er nog niet zo lang, moet het ook nog wat bekendheid krijgen.”

De zwerfboekenkast wordt meer gebruikt dan van Zelst verwachtte. “Ik merk dat kinderen, zeker in de horeca van de HEMA, er veel uit lezen. Ik denk dat veel ouders die in mijn horeca zitten te eten, hun kinderen stimuleren om een boek te pakken of in ieder geval een kijkje te nemen.”