Vanuit de donkere, koude 5 december dagen loopt men een warme ruimte binnen. De geur van een heerlijke warme maaltijd vult de ruimte, die is versierd met vrolijke pakjes, gezette schoenen en een keurig gedekte tafel met mooi gevouwen servetjes (van gerecycled papier). Hongerige gasten lopen enthousiast binnen met pakjes in hun handen en gaan vol verwachting aan tafel zitten voor het veganistische diner en het Sinterklaas-cadeauspel. Alles georganiseerd door Van Die Vegans.

Van Die Vegans is opgericht door Nienke Ross en Tobias Gorter. Zij organiseren trouw elke eerste donderdag van de maand een vegan dineetje, en omdat deze nu toevallig op 5 december valt, hebben ze er het beroemde cadeauspel bij gedaan. Alle gasten nemen een cadeautje mee: “In het kader van duurzaamheid en Marie Kondo, hebben we gevraagd het liefst iets mee te nemen wat je thuis hebt staan en waar je van af wil” aldus Die Vegans. Het spel wordt tijdens het eten in drie rondes gespeeld.

De chefs zijn nog druk bezig om de laatste puntjes op de i te zetten, als de gasten zijn gearriveerd. Ondertussen verwelkomt de bediening iedereen met een glaasje glühwein om gelijk in een feestelijke sfeer te komen. Men stelt zich aan elkaar voor, of groeten oude bekenden, voordat allen aanschuiven aan de lange houten tafel. Er wordt gekletst, gelachen en gesnoept uit de kommetjes met kruidnoten, met de traditionele sinterklaas muziek al in de achtergrond spelend

Voordat iedereen van het buffet mag opscheppen, wordt de eerste ronde gespeeld. Iedereen moet nu hun cadeautje geven aan iemand waarvan zij denken dat ze het heel leuk zouden vinden of er goed gebruik van zouden kunnen maken. Enkele gasten waren creatief genoeg om er ook nog eens een gedichtje bij te schrijven. Eén voor één worden de cadeautjes uitgepakt en gedichtjes voorgelezen. Enthousiast wordt er geroepen en gelachen over welk cadeau men graag wilt hebben.

Wanneer Tobias iedereen weer rustig heeft gekregen, kan er dan eindelijk worden opgeschept. Het buffet bestaat uit allerlei verschillende vegan gerechten, waaronder Thaise zoetzure pompoensoep, tempé in pindasaus, glutenvrij gevuld ‘ei’ en ‘vis’ salade met gerookte ‘zalm’. “We merkten dat veel mensen het moeilijk vonden om van dierlijke producten af te komen, omdat ze dan niet wisten hoe ze lekker zouden kunnen koken. Maar je kunt alle smaken van een dierlijk product gemakkelijk namaken. We wilden iedereen laten weten dat plantaardig eten net zo lekker kan zijn en het is ook nog eens goed voor het milieu”, vertelt Nienke.

Dan is het tijd voor ronde twee. Er worden teams gevormd en elk team verzint een teamnaam. Alle teams noemen een nummer tussen de één en vijftien en krijgen op basis van dat nummer een opdracht. Zo moet nummer negen een cadeau weggeven aan iemand met een snor en mag nummer veertien alle cadeau’s stelen van het team die de meeste bezit. Al snel wordt het een strijd om de leukste spullen binnen te halen en van de rotzooi af te komen. Mensen proberen te onderhandelen, hun eigen buit te beschermen of iets stiekem onder de tafel te verstoppen. Als deze fanatieke ronde voorbij is, scheppen mensen nog een bordje op en spelen enkele gasten samen het kaartspelletje ‘Set’.

Na het genieten van vegan desserts, waaronder tiramisu en fruitsalade begint ronde drie. De gasten mogen nu van cadeautjes ruilen. Er wordt wederom flink onderhandeld en wanhopig gesmeekt om GoPro’s en wierookhouders. De een wil van zijn waxinelichtjes af, de ander weigert zijn puzzel af te staan. Een meisje is superblij met de pannetjes die ze heeft gewonnen, omdat ze een geweldig kerstcadeau zullen zijn voor haar moeder. Als de strijd om de beste prijzen voorbij is, geniet men gezellig na met een kopje thee en nog een potje Set.

Sammi May Krag-Vrolijk (14), die het Set spelletje had gewonnen, was enorm aan het genieten: “Ik vond het fijn om nieuwe mensen hier te ontmoeten. Meestal ben ik best verlegen, maar hier durfde ik me open te stellen, omdat er een hele gezellige sfeer is.” Ook het eten viel goed in de smaak. “Ik ben meestal heel kieskeurig en er waren een paar dingen waarvan ik dacht dat ik het niet heel lekker zou vinden, maar het beviel me goed, vooral de worstenbroodjes!”

Tobias is erg tevreden met het resultaat van het diner: “Het is zo leuk om te zien hoe iedereen elkaar leert kennen en met elkaar kletst. Het is net een grote familie en van zo een fijne sfeer krijgen we super veel energie. Niet alleen is het gezellig maar het is een goede manier om mensen een stukje bewustheid mee te geven over vegan eten zonder dat je het echt door hebt. Het is gewoon lekker ontspannen maar vooral heel erg lekker!”