Dagelijks worden er in de bibliotheek veel verschillende cursussen aangeboden voor jong en oud. Zo ook de cursus 3D-printen en modelleren voor iedereen van veertien jaar en ouder, zodat de volwassene niet tussen de kinderen zitten.

Het is rond vijf voor zeven in de avond en de cursusruimte druppelt vol met enthousiastelingen die kennis willen maken met de wereld van het 3D-printen. Marieke Dees is de cursusleider en verwelkomt iedere deelnemer vrolijk bij de deur. Om precies een paar minuten na zeven gaan de deuren dicht en begint Marieke met het uitleggen van de cursus. Maar vlak daarna komen er nog een paar laatkomers binnen en kan de cursus echt beginnen. De cursisten worden kort ingeleid in de wereld van het 3D-printen door middel van een presentatie en kunnen daarna zelf aan de slag.

Geïnteresseerd luisteren de cursisten en de vragen vliegen door de ruimte. Marieke drukt de deelnemers op het hart dat het niet erg is als er iets fout gaat. “ Van fouten kan je leren!” klinkt het door de ruimte. De gereedstaande laptops worden geopend en de 3D-enthousiastelingen zoeken naar mooie ontwerpen om driedimensionaal te printen. Iedereen in de ruimte is hard bezig en Marieke loopt van vraag naar vraag. De eerste ontwerpen worden op SD-kaartjes gezet die daarna in de 3D-printers worden geplaatst. Als de deelnemers de printers goed hebben ingesteld kan het driedimensionale feest beginnen. De printers beginnen te zoemen en langzaam worden de contouren van verschillende voorwerpen zichtbaar in de printers. De cursisten kijken geïnteresseerd naar het proces en blijven vragen stellen. Sommigen van hen vragen zelfs naar de mogelijke prijzen van 3D-printers.

De deelnemers helpen elkaar over mogelijke hindernissen heen  en hierdoor beginnen de creaties na 75 minuten vorm te krijgen. Foto’s worden gemaakt en de deelnemers nemen weer plaats achter de laptops en luisteren aandachtig naar Marieke die uitleg geeft over een aantal oefeningen. Op de achtergrond zoemen de printers rustig door en  binnen een half uur zijn de creaties klaar. De deelnemers zijn nog druk bezig met hun oefeningen en tegen het einde van de cursus merken de deelnemers de creaties op. Voorzichtig worden de 3D-creaties van de printer gehaald en mee naar huis genomen. Na een avond vol driedimensionale avonturen vertrekken de deelnemers goed gemutst weer naar huis met hun creaties. De lichten in de bibliotheek gaan uit en de printers worden opgeborgen, het was een leerzame avond voor de driedimensionale beginners.