Gisteren dinsdag 31 oktober, was het precies 500 jaar geleden dat Maarten Luther de 95 stellingen tegen de handel in aflaten presenteerde en zo de Reformatie begon.

Voor predikant ds. W.H.Th Moehn was dinsdag een speciale dag: “Het is speciaal dat het precies 500 jaar geleden is, maar ik vind het belangrijk om er elk jaar aandacht aan te geven en deze belangrijke dag te herdenken.” Hij combineert zijn werk als predikant in de Grote Kerk in Hilversum met een parttime hoogleraarschap Geschiedenis, aan de Protestants Theologische Universiteit in Amsterdam. “Ik ben niet met een ander gevoel mijn bed uitgestapt. Ik moest om acht uur ‘s ochtends gewoon aan het werk, maar ik heb de dag wel afgesloten met een lezing die geheel in het teken stond van 500 jaar reformatie,” aldus Moehn.

De Grote Kerk aan de Oude Torenstraat in Hilversum vierde het jubileum afgelopen zaterdagmiddag al met een uitvoering van Ein Feste Burg Ist Unser Gott, een cantate die Bach componeerde voor 31 oktober 1517. ‘s Avonds was er een dienst geheel in het teken van de herdenking van 500 jaar reformatie. Moehn preekte.  “Het was een bijzondere dienst, omdat er veel belangstelling was uit meerdere hoeken. Niet alleen de eigen wijkgemeente was aanwezig, maar er was veel aanloop van andere gemeenten.”