Door regen en wind gaan de renners van de Santa Run straks van start. Iedereen komt enthousiast naar MOUT toegelopen. Al snel staat het Marktplein vol kerstmannen- en vrouwen in pak. De race gaat bijna van start, maar om iedereen eerst warm te krijgen begint de warming-up. Dit gebeurt namens de Feel Good studio van Irma van den Pol. Fanatiek springt iedereen mee op de muziek en volgen de pasjes die van den Pol voordoet. Als iedereen is opgewarmd en de warming-up erop zit arriveert de burgermeester Pieter Broertjes om het startschot te geven, waarna de Santa Run 2019 kan beginnen.

Dit jaar haalt de Santa Run geld op voor de Nierstichting en rolstoeltennister Wendi Schutte. Schutte (28) is erg blij met de mensen die voor haar rennen. Ze zegt dan ook: ‘‘Met dit geld kan ik mijn droom realiseren en daar ben ik jullie erg dankbaar voor. Ik kan zo meedoen aan de Paralympische Spelen van Parijs in 2024.’’

Netty Reesink en Willem dan Elskamp organiseren dit evenement al vier jaar lang. Reesink vertegenwoordigt de Hilversumse Rotary clubs en werkt samen met meneer dan Elskamp, Run2Day Hilversum en Foodhall MOUT om dit evenement te organiseren. Hierover vertelt Reesink: ‘‘Wij spreken nu al van een succes! 5000 euro is er opgehaald en daar zijn wij erg blij mee. De organisatie van dit evenement gaat soepel en de bekendheid stijgt met het jaar. Daar mogen wij als organisatoren trots op zijn vind ik.’’ Willem dan Elskamp is de Kerstman bij de Santa Run. ‘‘Mijn rol hier is om de burgemeester te verwelkomen. Als het goed is heeft hij de ambtsketen om. Samen met de burgemeester geef ik het startschot, maar dat gaat met een kerstbel. De bel is afgeleid van het nummer Jingle bells’’, vertelt van Oostkamp.

Alle kinderen en volwassen staan klaar voor het startschot wat Pieter Broertjes gaat geven om zo de Santa Run te laten beginnen. Voordat de Run begint vertelt Broertjes nog even hoe mooi hij dit evenement vindt voor Hilversum: ‘‘Dit is de vierde keer en het groeit elk jaar weer meer. Ik ren zelf niet mee, maar wellicht volgend jaar. Dat is wel een uitdaging.’’ De renners wachten in spanning totdat ze mogen beginnen.  Nadat Broertjes klaar is met zijn speech krijgt hij de bel van de kerstman om vervolgens de bel te ringen. Na de eerste ring begint iedereen massaal te rennen. De kinderen rennen voorop en de volwassenen er achteraan. Achteraan de rij staan er zelfs ouders met kinderwagens die mee rennen.

Twintig minuten later komt de eerste renner terug van de race en volgt de rest daarna, allemaal verkleed en vermoeid. Kerstman na kerstvrouw komt over de finishlijn en zijn opgelucht dat ze klaar zijn.

Job (12) doet ook mee aan de Santa Run. Hij zegt: ‘‘Ik doe mee aan de Santa Run, omdat ik het leuk vind om met mijn familie rondjes te rennen in een kerstmanpak. Daarbij wil ik de Nierstichting en Wendi helpen.’’ Dan tikt zijn moeder hem aan en kijkt naar hem met een lachende blik. Job moet ook lachen en zegt dan: ‘‘Ik doe natuurlijk ook mee, omdat het van mijn moeder moest.’’

Als iedereen binnen is gekomen na de run kan het uitdelen van de cheques beginnen. 5000 euro is er in totaal opgehaald door alle runners. Netty Reesink bedankt iedereen voor hun inzet en overhandigt Wendi Schutte en de voorzitter van de Nierstichting hun cheque. Vervolgens wenst ze iedereen nog een fijne Kerst toe en een gelukkig nieuwjaar alvast. Reesink sluit af met de zin: ‘‘En natuurlijk tot bij de Santa Run 2020.’’