HILVERSUM - De tentoonstelling 'A story of hope' in het Dudok Centrum Hilversum, is het verhaal over de bestrijding van tuberculose. Dat die tentoonstelling er is, heeft te maken met 115-jarige bestaan van het KNVC tuberculosefonds. Tuberculose is de meest dodelijke infectieziekte ter wereld. Per dag sterven er zo’n 5000 mensen aan de ziekte.

De tentoonstelling heet ‘A story of hope’, omdat Nederland als een van de eerste landen tuberculose onder controle had. Dit is ook meteen terug te zien in de tijdlijn van de tentoonstelling. Op deze tijdlijn staan de ontwikkelingen van tuberculosebestrijding door de jaren heen. Op deze manier willen ze niet alleen hoop verspreiden, maar ook willen ze laten zien hoe ver ze al gekomen zijn. Het KNVC Tuberculosefonds heeft erg hard gewerkt om tuberculose onder controle te krijgen. Het systeem dat hierbij heeft geholpen proberen ze momenteel uit te zetten in andere landen. “Dit geeft natuurlijk hoop, omdat het hier gelukt is en het dus wel kan, moet het in andere landen ook kunnen,” vertelt Annemieke Groenendaal.

Het doel van de tentoonstelling is om de wereld te laten zien dat het anders kan. De getoonde verhalen laten zien dat tuberculose te genezen is. Er staan grote borden met verhalen van overlevenden, om die hoop gaande te houden. Verder willen ze ervoor zorgen dat mensen zich bewust worden van de ziekte. Ondanks dat het de meest dodelijke infectieziekte ter wereld is, weten veel mensen niet van het bestaan af. Het KNVC hoopt dan ook dat de tentoonstelling donaties oplevert, zodat zij kunnen werken aan een tuberculose vrije wereld.

Het KNVC wil de tentoonstelling door de hele wereld laten gaan. Het is dan ook een mobiele tentoonstelling. Dat is terug te zien, zo is de tijdlijn in delen opgedeeld zodat deze makkelijk te verplaatsen is. “Momenteel zijn we in 22 landen actief met tuberculosebestrijding en we willen in die landen laten zien dat er hoop is,” aldus Groenendaal. Het plan is om de tentoonstelling eerst naar Indonesië  te brengen. Waar die daarna allemaal heen gaat, is nog niet bekend.

De tentoonstelling is te zien in het Dudok Architectuur Centrum tot en met 7 oktober. Eerder was deze al te zien tijdens Open Monumentendag in het voormalige patiënten verblijf van Zonnestraal Hilversum. “De samenwerking tussen de Zonnestraal en het KNVC komt doordat de Zonnestraal zo belangrijk is geweest voor tuberculosepatiënten,” vertelt Annette Koenders. “Zonnestraal proberen we al erg lang op de wereld erfgoed lijst te krijgen en dit is wel een van de dingen die het zo bijzonder maakt.”

Hierna zal de tentoonstelling verder reizen naar Den Haag, waar de expositie van 24 t/m 27 oktober te zien is in het World Forum.